Σήμερα κατατίθεται στην κυβέρνηση η πρόταση του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρόσωπο που θα ηγείται της τράπεζας για τα επόμενα έξι χρόνια.

Όπως αναλυτικά γράψαμε και χθες στο star.gr, ο πρω��υπουργός είχε αποφασίσει εξαρχής να μετακινηθεί στην ΤτΕ ο Γ. Στουρνάρας, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε πεισθεί ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο Γ.Προβόπουλος. Τελικώς, ο κ.Βενιζέλος μετά την επιλογή Χαρδουβέλη άλλαξε άποψη και η διαδικασία ξεμπλόκαρε, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία ενημέρωση προς τον κ. Προβόπουλο.

Μπορεί η τοποθέτηση του κ.Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος να μην έχει ανακοινωθεί επίσημα ωστόσο ο ίδιος φαίνεται πως ετοιμάζεται πυρετωδώς και ήδη έχει κάνει τις πρώτες κινήσεις για τη στελέχωση του επιτελείου του, κάνοντας focus και στην καρέκλα του Υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτή που κατέχει σήμερα η Ελένη Λουρή – Δενδρινού.

Αν και για αυτή την θέση «έπαιζε» πολύ και το όνομα του συμβούλου και προσωπ��κού φίλου του πρωθυπουργού Ι.Μουρμούρα, ωστόσο σύμφωνα με τον Βηματοδότη ο κ. Στουρνάρας επιθυμεί να τοποθετηθεί στη θέση του υποδιοικητή η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .

newego_LARGE_t_1101_54295898.jpg

Μάλιστα σε όσους λένε γιατί η κα Σακελλαρίου να εγκαταλείψει τη νευραλγική θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για μία θέση υποδιοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος, η απάντηση που έρχεται είναι πως η νέα θέση θα είναι για έξι χρόνια. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και πως είναι προσωπική επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα.
assets_LARGE_t_420_54160715.jpgimerisia_LARGE_t_1061_43483207_type12128.jpg
Πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας έχει διατυπώσει ενστάσεις γύρω από το πρόσωπο του κ. Γ. Στουρνάρα και έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως σε περίπτωση που αντικατασταθεί ο κ.Προβόπουλος από τον Γ. Στουρνάρα στην θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιδιώξει την αποπομπή του με διαδικασίες αντίστοιχες με αυτές που ακολούθησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη στην Κύπρο για να πετύχει την παραίτηση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκου Δημητριάδη.

Πλούσιο το βιογραφικό της Σακελλαρίου

Η κ.Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα πριν 40 χρόνια και αποφοίτησε το 1991 από το Αρσάκειο και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι απόφοιτος των Πανεπιστημίων Warwick και Reading και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών με ειδίκευση στο International Banking & Financial Services ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στο Λονδίνο.

Για αρκετά χρόνια κατείχε σημαντικές θέσεις σε μεγάλες τράπεζες τόσο στο Λονδίνο όσο και τη Νέα Υόρκη. ( Deutsche Bank, η Salomon Brothers και η Credit Suisse) Η ίδια ειδικεύτηκε στους τομείς της πίστης και αναδιάρθρωσης πιστώσεων, της διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού και της διαχείρισης κινδύνων (risk management) με βασική αρμοδιότητα τις εισηγήσεις αναδοχής ή μη πιστωτικών κινδύνων σχετιζόμενων με σύνθετες συναλλαγές (όπως για παράδειγμα μοχλευμένες εξαγορές) και τη διαχείριση αυτών στις περιπτώσεις ανάληψης.

Η κ. Σακελλαρίου επέστρεψε στη χώρα μας το 2009 για οικογενειακούς λόγους και αμέσως εντάχθηκε στον όμιλο της τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης. Το 2010 αποχώρησε από την Πειραιώς και ανέλαβε σύμβουλος του τότε αντιπροέδρου και νυν επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Χάρη Σιγανού.

Δείτε ΦΩΤΟ