Την υπόσχεση ότι θα ακολουθήσει την οδό του εξαντλητικού διαλόγου έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Παιδείας.

«Θέλω να καθησυχάσω κάθε μαθητή, κάθε γονιό ότι δεν θα τους αναστατώσουμε σε κανένα θέμα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν, δεν θα αναστατώσουμε και δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που επιτέλεσε και στα νομοσχέδια του υπ. Παιδείας που βρίσκονται στη Βουλή (για την ειδική αγωγή και την νομική υπόσταση των εκκλησιαστικών οργανώσεών) και ξεκαθάρισε πως συγκρούστηκε μόνο όταν ήταν αναγκαίο: «Συγκρούστηκα εκεί που έπρεπε, όσο έπρεπε και όχι άσκοπα».

Ο ίδιος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή του «ανεφάρμοστου» νόμου για τα ΑΕΙ, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη με το σχέδιο «Αθηνά», ενώ για την τράπεζα θεμάτων δήλωσε πως «είχε κακοποιηθεί από την αριστερή προπαγάνδα».