«Να ευχηθώ σιδεροκέφαλοι στους καινούργιους» δήλωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα συμβολίζει μια νέα ημέρα για τη χώρα, συνεχίζοντας την προσπάθεια εξυγίανσης των τελευταίων ετών, ενώ υπογράμμισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση «έκανε σημαντικό έργο και αυτό αντανακλά σε όλα τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν».

«Τα τελευταία 2 χρόνια δεν ήταν εύκολο να είσαι υπουργός, να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις και να δέχεσαι καθημερινά επιθέσεις. Επιτελέσαμε, όμως, πολύ σύντομα ένα έργο πολύ σημαντικό και ενώ πριν από δύο χρόνια λίγοι πίστευαν ότι θα καταφέρουμε, τώρα όλοι παραδέχονται ότι η Ελλάδα έκανε άλματα μπροστά» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξαίροντας το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο: «Φάνηκαν και αδυναμίες αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό. Κάθε υπουργός που υπηρέτησε προσέφερε πολλά στις πιο δύσκολες περιστάσεις που πέρασε η χώρα αλλά και κέρδισε μια πολύ σημαντική πείρα, η οποία θα αξιοποιηθεί στο μέλλον».

«Πριν δύο χρόνια αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε την καταστροφή, τώρα αγωνιζόμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Ο στόχος παραμένει να βγούμε από την κρίση και τα μνημόνια» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξανακυλήσει η χώρα σε ελλείμματα και ύφεση. «Μόνο μπροστά από δω και πέρα και αυτό να το νιώσουν όλο και περισσότεροι έλληνες, μέρα με τη μέρα» σημείωσε χαρακτηριστικ��.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε «αίσθηση συνέχειας» που πρέπει να υπάρχει και υπάρχει στο κυβερνητικό έργο, ενώ έκανε έμμεση αναφορά στον Γιάννη Στουρνάρα τονίζοντας ότι διαμόρφωσε μαζί του τον οδικό χάρτη για τη μείωση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια, τον οποίο «θα συζητήσουμε με τον ��έο ΥΠΟΙΚ». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανεργία, για την οποία σημείωσε «πως έχει σταματήσει να ανεβαίνει και τους τελευταίους μήνες μειώνεται», αλλά και την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους, σημειώνοντας πως όταν ολοκληρωθεί «θα ανακηρυχθεί και επισήμως βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

«Πρέπει να προγραμματίσουμε πολλές αλλαγές και να κάνουμε πολλές τομές για να επισπεύσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να διορθώσουμε αδικίες που έγιναν. Θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, θα διορθώσουμε σήμερα ό,τι μπορούμε και θα προγραμματίσουμε όσα μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «βρισκόμαστε στον τερματισμό της πιο μεγάλης κρίσης που έχει ζήσει η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες».

Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «κάποιοι επιμένουν στη μιζέρια και την απαισιοδοξία, χαίρονται με κάθε δυσκολία και αμφισβητούν κάθε επιτυχία, φέρνοντας την καταστροφή». «Δεν τους πέρασε», πρόσθεσε ο ίδιος, «τους αφήνουμε πίσω να βράζουν στο ζουμί τους και προχωράμε μπροστά».

«Σας θέλω μάχιμους και σε ετοιμότητα. Πάμε για ν�� εξαντλήσουμε την τετραετία. Χρειάζεται πολλή δουλειά, λίγες κουβέντες. Οι προτεραιότητές μας είναι ο πολίτης, το δημόσιο συμφέρον και το αύριο της χώρας. Να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη υπόσχεση μας στο λαό είναι ότι θα του δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία. Αποδείξαμε σε αυτά τα δύο χρόνια ότι η Ελλάδα μπορεί το καλύτερο, ας το μετατρέψουμε σε ελπίδα και αισιοδοξία για τον καθένα» κατέληξε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το λόγο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά το τέλος το υπουργικού συμβουλίου, ξεκίνησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.