Ο Νίκος Κούζηλος είναι ο έβδομος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία της ανακρίτριας για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά απολογήθηκε επί επτά ώρες στις ανακρίτριες Ι. Κλ��ππα και Μ. Δημητροπούλου καθώς και στον εισαγγελέα Ι. Ντογιάκο προσπαθώντας να αντικρούσει το κατηγορητήριο και δηλώνοντας άγνοια για «μη σύννομες» δράσεις της Χρυσής Αυγής.

Στο σκεπτικό της προφυλάκισης, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, βάρυνε το γεγονός ότι ο βουλευτής Πειραιά απεικονίζεται σε βίντεο και φωτογραφίες στις 25 Ιανουαρίου 2014 στο Κερατσίνι να συμμετέχει σε πορεία Χρυσαυγιτών προς το κοινωνικό στέκι Ρεσάλτο στο οποίο πέταξαν πέτρες και καπνογόνα προκαλώντας ζημιές. Πέτρες πετάχτηκαν και σε διπλανά σπίτια και δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο.

Για την υπόθεση αυτή έχει υποβληθεί μήνυση από κατοίκους της περιοχής κατά παντός υπευθύνου, καθώς, όπως αναφέρουν, κινδύνευσαν και παιδιά από σπασμένα τζάμια.

Σύμφωνα ��ε πληροφορίες, στο σκεπτικό τους οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν πως, ενώ ο βουλευτής γνώριζε την άσκηση ποινικής δίωξης και την έρευνα σε βάρος της Χρυσής Αυγής για αναλόγου ύφους επιθέσεις, συμμετείχε σε μία, τρεισήμισι μήνες μετά την άσκηση των διώξεων.

Κατά συνέπεια πρέπει να κρατηθεί προσωρινά «προς αποφυγή τέλεσης νέων αξιοποίνων πράξεων».

Να επισημάνουμε πάντως, πως έχει προφυλακιστεί και ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της ΧΑ. στον Πειραιά, ο οποίος θεωρείται ότι γνώριζε τις συγκεκριμένες δράσεις όπως και ο βουλευτής της περιφέρειας Κούζηλος.

Επίσης, την ημέρα της επίθεσης στο Ρεσάλτο, όπως καταγγέλθηκε τότε, η ίδια ομάδα φέρεται να κατέβασε αφίσες από το σημείο της δολοφονίας του Παύ��ου Φύσσα, κάτι πάντως που δεν αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Σε δηλώσεις του ο Ηλίας Κασιδιάρης αμέσως μετά την προφυλάκιση Κούζηλου έκανε λόγο για «δικαστικό έγκλημα από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου» και χαρακτήρισε την διαδικασία της ανάκρισης παράνομη.

Υποστήριξε ότι προφυλακίζουν τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής προκειμένου να περνούν στη Βουλή εθνοκτόνα μέτρα.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος του Κούζηλου και προκαλώ όποιον έχει να τις φέρει», τόνισε ο κ. Κασιδιάρης.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη αναμένεται η απολογία της βουλευτού και συζύγου του γγ της Χ.Α Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια και την Παρασκευή απολογείται ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Μ.Αρβανίτης. Και οι δύο κατηγορούνται για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση.