​Ο ανασχηματισμός προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ… Υπήρχαν κάποιοι που συγκινήθηκαν, άλλοι που εκνευρίστηκαν και άλλοι που πέταξαν από χαρά με τις ειδήσεις που έλαβαν από τον πρωθυπουργό...

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν για ώρες με ένα κινητό στο χέρι, αφού καλούσε ο ίδιος, όπως σας γράψαμε και νωρίτερα, τόσο τους αποχωρήσαντες, όσο τους αμετακίνητους (Μητσοτάκη, Χρυσοχοϊδη, Μανιάτη) αλλά και τους νεοεισερχόμενους στην κυβέρνηση.

«Το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ. Σε ευχαριστώ για τη δουλειά που έκανες για την κυβέρνηση. Δεν έχω τίποτε να σου προσάψω. Όπως ξέρεις, οι ανασχηματισμοί δεν είναι εύκολη υπόθεση...». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός αποχαιρετούσε ευγενικά τους υπουργούς, όπως τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Γ.Μιχελάκη και τον Άδωνη Γεωργιάδη, που αποτελούν παρελθόν για την κυβέρνηση.

Μπορεί τα λόγια του πρωθυπουργού να ήταν για κάποιους καρφιά, ωστόσο πληροφορίες λένε πως ο ανασχηματισμός έφερε πιο κοντά το δίδυμο Βενιζέλου-Σαμαρά. Οι δύο εταίροι κράτησαν την υπόσχεση τους, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών. Κανείς δεν έμαθε λεπτομέρειες για την συνάντηση τους στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού στην Μουρούζη εκεί που είχε συναντηθεί ο κ.Σαμαράς και με την Ντόρα Μπακογιάννη την προηγούμενη Παρασκευή μετά από αίτημα της τελευταίας.

Το σενάριο με την Ντόρα Μπακογιάννη στην θέση της υπουργού Οικονομικών μπορεί να πήρε σάρκα και οστά, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με τον Αντρέα Λοβέρδο, ο οποίος μετά από σπασμένο τηλέφωνο που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, λόγω και … έλλειψης σήματος καθώς ο ίδιος επέστρεφε εν πλω από την Εύβοια την ώρα των διαπραγματεύσεων, έμαθε τελικά τα ευχάριστα! Παρά την επιθυμία του για ένα πιο παραγωγικό υπουργείο (βλέπε Αγροτικής Ανάπτυξης), ανέλαβε τελικά το υπουργείο Παιδείας.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να «παραχώρησε» έδαφος … στην ΕΛΙΑ και το ΠΑΣΟΚ δίνοντας αξιώματα σε 13 ανθρώπους από την Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο το χατίρι του κ.Βενιζέλου για αναβάθμιση της κ.Χριστοφιλοπούλου δεν έγινε για αυτό και η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέμεινε στο πόστο της. Τυχερή στάθηκε πάρα ταύτα η υφυπουργός, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο κύριος Βενιζέλος αναγκάστηκε να πει αντίο στον φίλο και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρη, αντιλαμβάνοντας την επιθυμία του κ.Σαμαρά να έχει γαλάζια κεφαλή στο συγκεκριμένο υπουργείo.

Την ώρα όμως που οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έδιναν τα χέρια, κάποιοι κρεμούσαν μούτρα μέχρι το πάτωμα, καθώς μάθαιναν τα δυσάρεστα μαντάτα. Γεωργιάδης, Κεδίκογλου, Μιχελάκης φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι με τις εξελίξεις, καθώς θεωρούν ότι έδωσαν «ψυχή και σώμα» κατά την διάρκεια της θητείας τους, ενώ πικρία εκφράστηκε και από ανθρώπους που έτρεφαν ελπίδες για… υπουργικό κοστούμι, όπως ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Μαρκόπουλος! Στεναχωρημένη όμως με τις εξελίξεις είναι και η πρώην υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.

Αντιθέτως, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση για τον νέο τσάρο της ελληνικής οικονομίας Γ.Χαρδούβελη έδιναν και έπαιρναν τόσο στην Συγγρού, όσο και στην Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι και ο κύριος Στουρνάρας χαιρόταν για τον αντικαταστάτη του, χαρακτηρίζοντας τον «πολύ καλή επιλογή». Το πρόσωπο έκπληξη του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος υποστηρίζει πως ο κ. Χαρδούβελης είναι ο καλύτερος που υπάρχει.

Για το Μαξίμου, μεγάλο στοίχημα αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έγκριτος νομικός Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα επιχειρήσει να οδηγήσει την χώρα…. στην ΑΝΑΠΤΥΞΗ!

Πληροφορίες ΤΑΝΕΑ, real