Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα αφήνει πίσω την κρίση» και με τη φράση του Σωκράτη «Το μυστικό της αλλαγής δεν είναι να επικεντρώνεις όλη σου την ενέργεια στο να πολεμάς το παλιό, αλλά στο να χτίζεις το καινούριο», εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών πριν από την παράδοση-παραλαβή, απολογισμό της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα σε 22σελίδες.

Ο υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για «υπερπροσπάθεια» τα 2 τελευταία χρόνια και τονίζει πως:

• Τα δύο τελευταία χρόνια, επιτεύχθηκαν δίδυμα πλεονάσματα αντί για δίδυμα ελλείμματα

• Σημειώθηκαν πρωτοφανή δημοσιονομικά αποτελέσματα με διεθνή αναγνώριση

• Έγινε τραπεζική ανασυγκρότηση και επιστροφή καταθέσεων

• Επιτεύχθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές στη φορολογική και στην τελωνειακή διοίκηση και βελτίωση ελεγκτικού έργου

• Γίνεται αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που τονώνει τις επενδύσεις και την απασχόληση

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικό (στο 0,7% του ΑΕΠ) για πρώτη φορά από το 1948, ενώ σημειώνει πως η Ελλάδα αποκατέστησε την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές ομολόγων και καθιστά βιώσιμο το χρέος της.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2010 έως το 2014 αναλογούν στο περίπου 30% του ΑΕΠ αλλά προσθέτει ότι η χώρα θα βρεθεί εκ νέου σε αναπτυξιακή τροχιά μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει όλη τη χαμένη ανταγωνιστικότητά της από την είσοδο στην Ευρωζώνη» αναφέρεται στον απολογισμό του κ. Στουρνάρα.

Στη συνέχεια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι απλοποιήθηκε και βελτιώθηκε η φορολογική νομοθεσία, τονίζει πως εκσυγχρονίστηκε η φορολογική διοίκηση και στέκεται τόσο στη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις όσο και τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται παραθέτει το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών σε νούμερα (τους νόμους, τις υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα, κλπ), ενώ τονίζει πως πραγματοποίησε 46 ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος για τις ανάγκες εκπροσώπησης της Κυβέρνησης στο ECOFIN και πως «έγραψε» 204.388 χλμ. πτήσεων κάνοντας δηλαδή 5 φορές τον γύρο της γης!