«Μετά από ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άλλαξε το υπουργικό του συμβούλιο», μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε τηλεγράφημα που αναπαράγεται σήμερα από πολλά γερμανικά ΜΜΕ. «Ένας καθηγητής αναλαμβάνει το οικονομικό χαρτοφυλάκιο», επισημαίνει ο συντάκτης σημειώνοντας πως πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

«Ο Σαμαράς αντικατέστησε σχεδόν όλους τους υπουργούς που συνδέονται με την καθημερινότητα των Ελλήνων και με την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υγείας, Γεωργίας και Παιδείας έπρεπε να φύγουν».

Αναφερόμενο στον Γκίκα Χαρδούβελη, το πρακτορείο επισημαίνει ότι στην Ελλάδα θεωρείται «ειδικός στα τραπεζικά και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων» και πως με τον καθηγητή στο τιμόνι του νευραλγικού υπουρ��είου «δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην εφαρμογή των υποχρεώσεων της Ελλάδας απέναντι στους δανειστές».

«Ο κουρασμένος από τα υπουργικά του καθήκοντα Στουρνάρας αντικαταστάθηκε από τον πανεπιστημιακό Χαρδούβελη και ο δεξιός υπουργός Υγείας από έναν πρώην φασίστα», γράφει ο ανταποκριτής της αυστριακής Der Standard στην Αθήνα. Χαρακτηρίζει «έκπληξη» το διορισμό του Χαρδούβελη, ο οποίος προέρχεται από την κεντροαριστερά, καθώς ο πρωθυπουργός «αναμενόταν ότι θα επέλεγε έναν εκπρόσωπο της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας. Τις τελευταίες ημέρες γίνονταν εικασίες για ανάθεση του υπουργείου στην Ντόρα Μπακογιάννη, άλλοτε εσωκομματική αντίπαλό του».

Όσο για την αλλαγή στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας, ο ανταποκριτής κάνει την αντικατάσταση μιας αμφιλεγόμενης φυσιογνωμίας από μία εξίσου αμφιλεγόμενη υπενθυμίζοντας ότι ο Μάκης Βορίδης «ηγείτο φασιστικής ομάδας όταν ήταν φοιτητής και αργότερα είχε βρεθεί στο επίκεντρο λόγω αντισημιτικών σχολίων του».

Της Κατερίνας Αλεξανδρίδη