​Οι ναζιστικοί ύμνοι εκτός Βουλής και το σόου των Χρυσαυγιτών την περασμένη Τετάρτη βρέθηκαν στο επίκεντρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία σε εκτενές άρθρο της για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα συμπεραίνει ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα».

Golden-Dawn-rally-011.jpg
Με τον τίτλο: «Τραγούδια των SS και αντισημιτισμός-Ναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή» περιγράφει όσα έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη μεταφορά των Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού στη Βουλή για τη συζήτηση επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας τους.

«Ήταν μία κακή ημέρα για τη δημοκρατία στην Αθήνα. Γύρω από αυτήν τη σπουδαία ελληνική πόλη, η πολιτική του μίσους παραμονεύει. Την Παρασκευή πήραμε μία γεύση από αυτό στο μικρό ιταλικού στυλ καφέ στην πολυσύχναστη Πλατεία Συντάγματος», σημειώνει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ.

Συνεχίζοντας, το άρθρο της σημειώνει: «Την περασμένη Τετάρτη η Ελλάδα «τραντάχτηκε» όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο προφυλακισμένος γγ της Χρυσής Αυγής, έκανε την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά από σχεδόν εννέα μήνες. Η πολιτική του μίσους κάλυψε την Αθήνα, όταν ο 58χρονος Μιχαλολιάκος οδηγήθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου, για την ψήφιση της άρσης ασυλίας του».

Και προσθέτει: «Ενισχυμένοι από την πρόσφατη επιτυχία του κόμματος στις ευρωπαϊκές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές -στις οποίες κόμμα αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη, χάρη σε μία αβρή εικόνα που προσέλκυσε πολλούς της μεσαίας τάξης- οι εξτρεμιστές έστειλαν το μήνυμα ότι όχι μόνο επανέρχονται, αλλά ότι θα μείνουν».

Και όταν εισήλθαν στον οίκο της δημοκρατίας, σε μία πρωτοφανή χρήση βίας προς άλλους βουλευτές, δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι είναι η Χρυσή Αυγή: ένα κόμμα νεοναζιστών με απώτερο στόχο την ανατροπή της δημοκρατικής τάξης. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος με μία ασυνήθιστα επιθετική διάθεση, χαιρετούσε ναζιστικά, λέγοντας στον πρόεδρο της Βουλής «να σκάσει», ενώ νωρίτερα είχε φωνάξει στους φρουρούς να μην τον αγγίξουν.

Το άρθρο συνεχίζει περιγράφοντας τι συνέβαινε και έξω από το κτίριο τη Βουλής: οπαδοί της Χρυσής Αυγής με μαύρες μπλούζες, παραταγμένοι στρατιωτικά στο Σύνταγμα, απέδωσαν μία «εγκάρδια» μετάφραση στα ελληνικά του ύμνου των SS, Horst Wessel.