​Την παραίτησή του στη διάθεση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έθεσε ο Φώτης Κουβέλης, όπως είχε προαναγγείλει και ζήτησε από όλα τα στελέχη να διασφαλιστεί η ενότητα και να προχωρήσει το κόμμα συντεταγμένα.

Πρότεινε ακόμη να διεξαχθεί το φθινόπωρο συνέδριο «σύνθεσης και ενότητας» και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος να αποφασίσει, σε συνεδρίασή της μέχρι το τέλος Ιουνίου, την πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει.

Γι΄αυτό πρότεινε η ΔΗΜΑΡ, με κατοχυρωμένη την αυτόνομη παρουσία της, να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ εξουσίας στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται «όλες οι δυναμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση από τον χώρο της Αριστερας, τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και το�� χώρο της οικολογίας».

Προϋπόθεση για συνεργαία με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, είναι να ξεκαθαρίσει την ευρωπαϊκή του πορεία. Ο κ. Κουβέλης απέκλεισε ωστόσο ρητά την κυβερνητική συνεργασία με τη Ν.Δ.

Ακόμη σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστερας, να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά και στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στον χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς «για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι θα διαψευστούν «οι Κασσάνδρες που προεξοφλούν ήδη το τέλος του εγχειρήματός μας». «Η Δημοκρατική Αριστερά θα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα επουλώσει τις πληγές. Θα κλείσει τα ρήγματα. Θα συμβάλει στην αναγέννηση του τόπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις. Με παρούσα την συλλογικότητα του κόμματος μας», συμπλήρωσε.

Τέλος, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική ήττα, σημειώνοντας ότι η ευθύνη είναι αδιαίρετη για όλη την ηγετική ομάδα. Απάντησε στη κριτική που δέχθηκε ότι η ήττα του κόμματος οφείλεται στην είσοδο και έξοδο από την κυβέρνηση και στην άρνηση να συμπράξει με την κίνηση των 58, λέγοντας ότι ήταν σωστή η απόφαση να μπει στην κυβέρνηση το Ιούλιο του '12 γιατί η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αποχώρησε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ γιατί η κυβέρνηση είχε μετατραπεί σε μονοκομματική με συντηρητική ατζέντα.

Για τους 58 είπε ότι η κίνησή τους αποσκοπούσε στη διαμόρφωση νέου πολιτικού φορέα και η απόπειρα τους κατέρρευσε, «κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας».

Σκληρή επίθεση στον Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσε ο Σπ. Λυκούδης, αναφερόμενος στην πρότασή του για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

«Πρόκειται για πρόκληση εθνικής ευθύνης να συμβάλλουμε στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Θα δυσκολευτούμε. Από το καλοκαίρι του 1011 η Κ.Ε προσδιόρισε αυτή τη στρατηγική. Σ΄αυτή επιμένω. Μια τέτοια Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα κανενός. Μόνο αυτοπροσδιοριζόμενη. Δεν συγκροτείς δημοκρατική παράταξη χωρίς να φιλοδοξεί να είναι η ίδια πρωταγωνιστής», δήλωσε.

Όσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, το χαρακτήρισε συντριβή και ήττα σχεδόν ισοπεδωτική που προκαλεί αίσθημα πίκρας και ταπείνωσης.

«Χίλιες φορές να είχαμε διαψευστεί όσοι λέγαμε ότι ήταν λάθος η γραμμή μας και να πήγαινε καλά το κόμμα», τόνισε, επιμένοντας ότι βασική αιτία της ήττας ήταν η είσοδος και η έξοδος από την κυβέρνηση και ο χειρισμός της υπόθεσης Κεντροαριστερά.

Έντονη κριτική στην ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ άσκησαν και άλλα στελέχη, όπως ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος ζήτησε λογοδοσία από όσους έλαβαν και χειρίστηκαν τις αποφάσεις, ενώ ο Γιώργος Κυρίτσης έκανε λόγο για κλειστή ομάδα και παρεούλες που έπαιρναν τις αποφάσεις, ζητώντας παράλληλα διάλογο με τις προοδευτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.