Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρόεδρος του ��ΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος απέναντι σε όσους αμφισβητούν ανοιχτά πλέον την ηγεσία του και ενώ προστίθενται συνεχώς νέα στελέχη σε όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθεί θέμα εκλογής νέου αρχηγού του κόμματος. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος μίλησε ανοιχτά για συνειδητή αδράνεια ή και για υπονόμευσή του με ταπεινά ελατήρια, όπως ισχυρίσθηκε.

«Υπήρχε και η πέμπτη φάλαγγα που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Ανάμεσα σε αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην παράταξη αλλά ξέρετε αυτό πρέπει να αποδεικνύεται κάθε φορά στην πράξη με εντιμότητα και ειλικρίνεια και διαφάνεια. Γιατί και η αδράνεια είναι πέμπτη φάλαγγα. Και η παθητικότητα είναι πέμπτη φάλαγγα και η αμφιθυμία είναι πέμπτη φάλαγγα. Αλλά κυρίως η συνειδητή υπονόμευση με ταπεινά ελατήρια. Γιατί τι είναι πιο ταπεινό ως ελατήριο από το να μην λογαριάζει τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολίτη, την παράταξη και την αξιοπρέπειά της για να υπηρετήσεις έναν δικό σου μικρό προσωπικό ή παρεΐστικο στόχο» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε υπονοούμενα και ότι κάποιοι ασκούν κριτική με στόχο να συμμετάσχουν στο επόμενο, μετά τον αναμενόμενο ανασχηματισμό, κυβερνητικό σχήμα: «Δεν θα δεχθώ όμως κανέναν εκβιασμό άμεσο ή έμμεσο σε σχέση με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θα απασχοληθούν στην κυβέρνηση και τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό. Και κανείς μα κανείς δεν θα αποφύγει την αξιολόγηση κρύβοντας την ανεπάρκειά του πίσω από όψιμες αριστερές ευαισθησίες».