Βόμβα μεγατόνων εξαπολύει η Κομισιόν στον απόηχο της παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους οποίους ήρθε σε επαφή το STAR, τονίζουν ότι «ο ανεξάρτητος γραμματέας εσόδων με 5ετή θητεία είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας» και υπογραμμίζουν ότι ήταν λάθος «η πολιτικοποίηση του θέματος», καθώς η ΓΓΔΕ «δεν αποτελεί αντικείμενο του ανασχηματισμού».

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για αυτή την εξέλιξη και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η αντικατάσταση του κ. Θεοχάρη με κάποιον το ίδιο αξιόλογο αποτελεί προαπαιτούμενο για τις δόσεις!

Βέλη από Όλι Ρεν: Βαθιά ανησυχία από την παραίτηση του

Βέλη προς την κυβέρνηση εξαπολύει, εξάλλου, η Κομισιόν σε ανακοίνωσή που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Πλέκοντας το εγκώμιο του πρώην Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει σε ανακοίνωσή της πως ο κ. Θεοχάρης «ως επικεφαλής μιας ημιαυτόνομης διοίκησης, εντός του υπουργείου Οικονομικών, διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στον εκσυγχρονισμό και στην ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, αυξάνοντας τα ποσοστά συλλογής εσόδων και εφαρμόζοντας βασικές νέες φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τη συλλογή εσόδων και τους φόρους περιουσίας».

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η διοίκηση εσόδων παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και η εξέλιξη αυτή είναι «αιτία βαθιάς ανησυχίας»! Παράλληλα, τονίζει πως είναι κομβικής σημασίας το να διασφαλίσει η κυβέρνηση την πλήρη συνέχεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν προγραμματιστεί.

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι η θητεία του κ. Θεοχάρη ορίστηκε πενταετής προκειμένου να μην επηρεάζεται από τον πολιτικό και κομματικό κύκλο και να απεξαρτηθε�� ο φορολογικός μηχανισμός από την εκάστοτε κυβέρνηση: «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μια πιο αυτόνομη διοίκηση εσόδων, όπως επίσης και για τις δεσμεύσεις με στόχο να θεσπιστούν αυστηρές διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για τον ορισμό ανώτατων διοικητών στην ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσβλέπουμε σε μια αυστηρή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία για τον ορισμό του διαδόχου του κ. Θεοχάρη, προκειμένου να διασφαλιστούν υψηλά πρότυπα ακεραιότητας και διαφάνειας».

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου του Όλι Ρεν: Κομισιόν.docx