«Στόχος της λιτότητας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την κρίση αλλά το να δημιουργήσει μια εσωτερική υποτίμηση η οποία υποτίθεται θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην ύφεση δεν ήταν τυχαίο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα “ Le Monde”.

O κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται γερμανοποί��ση της Ευρώπης και εποικισμός της Νότιας Ευρώπης. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας».

Στη Γερμανία απέδωσε και το ενδεχόμενο μετακίνησης του νυν υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: «Και σήμερα οι ίδιοι ηγέτες ζητούν να γίνει ο Στουρνάρας διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Στουρνάρας από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντα της ελληνικής τράπεζας προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θέλουμε να εμποδίσουμε με μια λαϊκή εντολή. Στην Ευρώπη του Νότου μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ένα παράδειγμα».

Για το γεγονός ότι ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στον Γιούνκερ, σήμερα υποστηρίζει την υποψηφιότητά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Έχω ήδη πει ότι αν και αντιτίθεμαι έντονα στην πολιτική του, αναγνωρίζω το δικαίωμά του να λάβει πρώτος από τους πέντε μας εντολή διερεύνησης πλειοψηφίας για την προεδρία του Κοινοβουλίου, καθώς το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον.

Στην ερώτηση «γιατί η Ευρώπη θα σας έκανε τη χάρη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους;», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Και είναι αυτός ακριβώς ο συστημικός κίνδυνος που υποκίνησε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το ελληνικό πρόβλημα το 2010. Η απειλή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένας εκβιασμός γιατί όλοι ήξεραν πολύ καλά πως αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και την εντυπωσιακή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές:

«Το αποτέλεσμα είναι ένα αρνητικό σοκ σε όλη την Ευρώπη, κυρίως το γαλλικό αποτέλεσμα, καθώς η Γαλλία είναι μια χώρα με ειδικό οικονομικό και δημοκρατικό βάρος. Αυτά τα τερατουργήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, που καταστρέφουν τις μεσαίες τάξεις και τα πιο αδύναμα στρώματα, πετώντας τα στην αγκαλιά των νεοναζί. Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική της λιτότητας άμεσα».