Η ΕΛ.ΑΣ. γίνεται… CSI με πληθώρα νέων ηλεκτρονικών μέσων που τίθενται σταδιακά στη διάθεσή της, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας κατά την σημερινή παρουσίαση του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.).

Χαρακτηριστικό είναι ότι θα τεθεί σε κανονική λειτουργία το σύστημα αναγνώρισης κλεμμένων αυτοκινήτων και πλαστών πινακίδων, το οποίο σήμερα εφαρμόζεται πειραματικά σε 30 μόνο περιπολικά. Με το σύστημα αυτό τα ειδικά εξοπλισμένα περιπολικά θα «σκανάρουν» όλα τα αυτοκίνητα που βρίσκουν στο πέρασμά τους και θα βρίσκουν όσα έχουν κλαπεί.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στα υπόλοιπα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως στις ψηφιακές υπηρεσίες απομακρυσμένης πρόσβασης χρηστών Ελληνικής Αστυνομίας.

«Τι θα πει αυτό, το οποίο ακούγεται πολύπλοκο; Η δυνατότητα ηλεκτρονικά το Αστυνομικό Τμήμα να μεταφέρεται στο περιπολικό. Δηλαδή, ο Αστυνομικός, ο οποίος είναι στο περιπολικό να έχει όλες τις δυνατότ��τες που έχει ένα πλήρες Αστυνομικό Τμήμα, πρόσβαση στην πληροφορία, μετάδοση στοιχείων, μετάδοση στοιχείων από το Τμήμα ή από την Ελληνική Αστυνομία προς τον χρήστη Αστυνομικό».

Τα άλλα συστήματα εκτός από τα παραπάνω είναι:

-η ψηφιακή ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

- το σύστημα E-ΤAP (ηλεκτρονικό δακτυλοσκοπικό σύστημα ταυτοποίησης) με το οποίο το δακτυλικό αποτύπωμα συγκρίνεται ηλεκτρονικά με τις βάσεις δεδομένων και δίνει σε ταχύτατο χρόνο αποτέλεσμα στον Αστυνομικό, ο οποίος χειρίζεται το θέμα)

- το “ΥπτΠ οn line”, η ψηφιακή βάση με την οποία ο πολίτης θα μπορεί ηλεκτρονικά να επικοινωνεί με την Ελληνική Αστυνομία για τις υποθέσεις που τον αφορούν

- το Ε-Crime, με αναβαθμισμένο ειδικό λογισμικό, για τις Υπηρεσίες Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Προστασίας και Ασφάλειας Πολιτών.

- Το C.O.P., το τρισδιάστατο Επιχειρησιακό Κέντρο στη διάθεση του Αστυνομικού, ώστε να μεταδίδονται ηλεκτρονικά και σε χαρτογραφικό περιβάλλον στον καθένα Αστυνομικό που επιχειρεί οι συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης.

-Το “Smart Boarders” είναι είναι ενιαίο σύστημα που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών και το οποίο αποτέλεσε και αντικείμενο της Ελληνικής Προεδρίας.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, ο αστυνομικός ο οποίος στο μέλλον θα χρειαστεί να χειριστεί μία απόδραση από τις φυλακές και της εύρεσης των δραπετών, όπως συνέβη πέρυσι, «στο tablet το οποίο θα έχει μπροστά του, θα μπορεί να έχει πλήρη ανάλυση του χάρτη της περιοχής που επιχειρεί, να έχει πλήρη στοιχεία, παραδείγματος χάριν για τα ρέματα τα οποία βρίσκονται γύρω από την περιοχή των φυλακών τη στιγμή της δραπέτευσης, ώστε να μπορεί να ξέρει τι ακριβώς αναζητά. Γενικά να μπορεί σε τρισδιάστατη μορφή να έχει οποιοδήποτε στοιχείο χρειάζεται, ηλεκτρονικά, σε άμεσο χρόνο, σε σχέση με το περιβάλλον το οποίο επιχειρεί» .

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ακόμα:

«Ελπίζω ότι τους επόμενους 24 έως 30 μήνες θα τα δείτε να υλοποιούνται, είναι δρομολογημένα, είναι απολύτως απαραίτητα και αυτά. Η νομοθετική μεταρρύθμιση και η αλλαγή της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να λειτουργήσει εάν αποκτήσει και την ηλεκτρονική της διάσταση. Τη δυνατότητα δηλαδή του Σώματος αυτού, απολύτως απαραίτητη για την ποιότητα ζωής του Έλληνα πολίτη, να περάσει στην ηλεκτρονική εποχή».

Όσον αφορά το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων & Μετανάστευσης ο Υπουργός τόνισε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί στον Έβρο μέσα στο 2015 και να επεκταθεί και στα ελληνοαλβανικά σύνορα.