​Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών των οκτώ υπουργών και η διυπουργική απόφαση που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την μεταβίβαση τριών παραλιακών ακινήτων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων οδηγείται ξανά στο Εθνικό Τυπογραφείο. Ο λόγος για την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, βάσει της οποίας τρεις εκτάσεις που είχε «κλειδώσει» να περάσουν στην εταιρεία Αττικό Παράκτιο Μέτωπο, μεταβιβάστηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ώστε να παραχωρηθούν -αυτόνομα- προς αξιοποίηση σε ιδιώτη επενδυτή.

Παρασκήνιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR και της ιστοσελίδας Capital, το εν λόγω ΦΕΚ που προβλέπει την μεταβίβαση συνολικά 55 ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και αυτό επειδή η ανάπλαση του παράκτιου μετώπου αποτελεί «προσωπικό στοίχημα» του κ. Σαμαρά, ο οποίος ήδη από τον Ιούλιο του 2012 (κατά τις προγραμματικές δηλώσεις) είχε προαναγγείλει την ίδρυση της εταιρείας Αττικό Παράκτιο Μέτωπο.
Και εάν αξιοποιηθούν -μεμονωμένα- το ακίνητο «Άσπρο Λιθάρι Σουνίου (Cape Sounio)» έκτασης 383.000 τ.μ και οι εκτάσεις 20 στρεμμάτων στη Γλυφάδα και 176 στρεμμάτων από το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά έως τα Αστέρια Γλυφάδας (μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ), «ξηλώνεται το πουλόβερ» της ενιαίας αξιοποίησης του άξονα Φαλήρου-Σουνίου μήκους 45 χλμ.
Ταυτόχρονα, η Αττικό Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε. ιδρύθηκε με σκοπό τα έσοδα που θα αντληθούν από την εκμετάλλευση των παραλιακών ακινήτων να μην κατευθυνθούν στην απομείωση του δημόσιου χρέους, αλλά να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες ανάπλασης του παράκτιου μετώπου.

Για τους παραπάνω λόγους, ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, χειρίστηκε προσωπικά το απρόσμενο «μπλακ άουτ» που προκάλεσε η διυπουργική απόφαση, δίνοντας εντολή να ακυρωθεί η ισχύς του επίμαχου ΦΕΚ.

Η εμπλοκή Γ. Στουρνάρα

«Πρόκειται για τεχνοκρατική εμμονή ή για μεθοδευμένη κίνηση» διερωτώνται με νόημα ενημερωμένες πηγές που δείχνουν προς το οικονομικό επιτελείο της Καραγεώργη Σερβίας που προετοίμασε τη διυπουργική απόφαση με την οποία τα τρία παραλιακά ακίνητα πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως αναφέρουν, για την μεταβίβαση στην εταιρεία ειδικού σκοπού του ακινήτου της Γλυφάδας και της έκτασης 176 στρεμμάτων από τον Άγιο Κοσμά έως τα «Αστέρια Γλυφάδας» εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο η υπογραφή της απαιτούμενης ΚΥΑ από τον υπουργό Οικονομικών.

Σημειώνουν ακόμη ότι στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο είχε προβλεφθεί η παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα των ακινήτων του παραλιακού μετώπου στην Αττικό Παράκτιο Μέτωπο και στο πλαίσιο αυτό τις συγκεκριμένες εκτάσεις «ξεσκόνιζαν» οι μηχανικοί και οι δικηγόροι της εταιρείας. Πάντως, από την πλευρά του, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κάνει λόγο για λάθος το οποίο θα διορθωθεί με νέα αναθεωρημένη απόφαση.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ