«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που είχε μόνος του βάλει στις ευρωεκλογές και δεν έχει πια δυναμική».

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.00, με τον πρωθυπουργό να αρκείται αποχωρώντας στη φράση «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα και θα το κάνουμε με χαμόγελο».

Όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, τα βασικά στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος είναι τα εξής:

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το στοίχημα που μόνος του είχε βάλει στις Ευρωεκλογές

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως δεν έχει πια δυναμική.

- Η Νέα Δημοκρατία έχασε ψήφους γιατί κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

- Η Χρυσή Αυγή δεν πήρε ούτε το 16% που προεξοφλούσε η ίδια, ούτε το “διψήφιο” ποσοστό που της έδιναν οι περισσότερες σφυγμομετρήσεις.

«Πέρα από τον αυτοδιοικητικό χάρτη όπου κυριαρχούμε απόλυτα, στις ευρωεκλογές, φάνηκε ότι εμείς κρατήσαμε τις δυνάμεις μας σε σημαντικό βαθμό για τη δύσκολη διετία της διακυβέρνησης που πέρασε κι έχουμε σημαντικές "εφεδρείες" που λόγω χαλαρότητας της ψήφου δεν μας στήριξαν αυτή τη φορά, αλλά κερδίζονται αν εμείς κάνουμε σωστά τη δουλειά μας από δω και μπρός. Και ως κυβέρνηση και ως κόμμα» τονίζουν στελέχη της ΝΔ, τα οποία αναφέρουν για τα υπόλοιπα κόμματα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει οροφή και ήδη υποχωρεί. Οι ΑΝΕΛ έχουν ξεφουσκώσει, παρά το όργιο του λαϊκισμού στο οποίο επιδόθηκαν. Η ΔΗΜΑΡ "τιμωρήθηκε", παρά το ότι το έπαιξε "αντιμνημονιακή" κι από την ώρα που το έπαιξε αντιμνημονιακή! Η ΧΑ είδε τη δυναμική της να ανακόπτεται και έφθασε κι εκείνη τη�� οροφή της».

Όπως εκτιμάται, η επικράτηση της ΝΔ είναι πιθανή υπό 4 προϋποθέσεις:

- Πρώτον, ότι η κυβέρνηση δίνει μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα, τη μάχη για να φανεί η προοπτική της ανάπτυξης! Που θα αρχίσουν ��α τη νιώθουν οι άνθρωποι με χειροπιαστό τρόπο…

- Δεύτερον, στο βαθμό που διορθώνονται κάποιες αδικίες που έγιναν στο παρελθόν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εισπρακτικό μηχανισμό, όπως έχουμε πει, αλλά και δίνονται κάποιες ελαφρύνσεις, εκεί που αυτό είναι δυνατό, χωρίς να τίθεται η χώρα σε κίνδυνο να βρεθεί ξανά σε κρίση ελλειμμάτων…

- Τρίτον, στο βαθμό που κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αγκαλιάσουμε ξανά εκείνους που χωρίς να φύγουν από την παράταξη και να περάσουν «απέναντι» ψήφισαν χαλαρά, ψήφισαν πολύ μικρά κόμματα ή δεν ψήφισαν καθόλου.

- Τέταρτον: Να μην υπάρξει ακυβερνησία.