Προς αναβολή για την άλλη εβδομάδα πηγαίνει ο ανασχηματισμός, αν και ο Αντώνης Σαμαράς περιμένει αύριο τον Ευάγγελο Βενιζέλο να γυρίσει από την Βαρσοβία για να ξεκινήσουν τη σχετική συζήτηση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού ανησυχούν μήπως δεν προλάβουν να ολοκληρωθούν αύριο οι αλλαγές στην κυβέρνηση -όπως είναι ο βασικός σχεδιασμός- ώστε να γίνει η ορκωμοσία την Πέμπτη το πρωί και εκτιμούν ότι σε αυτή την περίπτωση ο ανασχηματισμός θα αναβληθεί για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη Δευτέρα του Αγίου πνεύματος, ένα χρόνο ακριβώς από τον περυσινό ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός ήταν φανερά προβληματισμένος σήμερα όταν βγήκε στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Μενέλαο Δασκαλάκη με τον οποίο έφυγε μαζί με το αυτοκίνητο για να επιστρέψουν λίγα λεπτά αργότερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και οι στενοί τους συνεργάτες έλειπαν για μυστικά ραντεβού έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αμετακίνητοι και οι υποψήφιοι… προς αποχώρηση

Με τα σημερινά δεδομένα κερδίζει έδαφος η αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και η μετακίνηση του στην Τράπεζα της Ελλάδος ,ωστόσο ορισμένοι στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν να παραμείνει στην θέση του για λίγους μήνες, ως το Σεπτέμβριο.

Μιλώντας σε καναδική εφημερίδα ο Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμη: «Ο ανασχηματισμός είναι δουλειά του Πρωθυπουργού. Έχει την αποκλειστική ευθύνη, όλα τα άλλα είναι απλά φήμες».

Σε περίπτωση που μετακινηθεί ο Γιάννης Στουρνάρας ακούγεται τις τελευταίες ώρες το όνομα του Νίκου Δένδια, που θεωρείται από στελέχη της ΝΔ ότι πληροί τις πολιτικές προϋποθέσεις για ένα τέτοιο κρίσιμο πόστο, ενώ για τρίτος αναπληρωτής ακούγεται ο Φίλιππος Σαχινίδης. Για το υπουργείο Ανάπτυξης ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη με υφυπουργό τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Αμετακίνητοι υπουργοί θεωρούνται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η ��ώφη Γεννηματά, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Σίμος Κεδίκογλου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ αντίθετα εκτιμάται ότι θα μετακινηθούν ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται ακόμη να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα ο Ανδρέας Λοβέρδος (στο Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Πάρις Κουκουλόπουλος (στο Εσωτερικών) και η Άντζελα Γκερέκου ενώ από τη ΝΔ εκτιμάται ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα έχουν πιθανότητες να μπουν η Άννα Ασημακοπούλου, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός εκτός από τους καυγάδες μέσα στη Νέα Δημοκρατία, προκάλεσε γκρίνιες και με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα τα «σκάγια» πήραν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος μαζί με τον Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον Χαράλαμπο Α��ανασίου εκτιμάται ότι θα βγούν από την κυβέρνηση. Προς μετακίνηση θεωρείται ότι είναι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Αλλαγές, τέλος, αναμένονται και σε επίπεδο γενικών γραμματέων και διοικητών οργανισμών.