Τη συγκρότηση ενός μετώπου δυνάμεων στην Ευρώπη κατά της λιτότητας ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από τις Βρυξέλλες όπου είχε συναντήσεις με ανθυποψηφίους του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Ευρώπη σε μία σύγκρουση στρατηγικών. Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής, εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κύριος Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους ανθυποψηφίους τους, και τόνισε πως ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία ορίζει πως «ο κ. Γιούνκερ ως ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε και όλους τους υποψηφίους προέδρους της ΕΕ να μην δεχθούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από αυτούς τους πέντε που πήραν το χρίσμα από τα κόμματά τους.