Διχάζει το ΠΑΣΟΚ το συνέδριο αλλά και το νέο προσκλητήριο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς για το εάν θα είναι με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμφυλιοπολεμικό παραμένει το κλίμα στη ΔΗΜΑΡ όπου άρχισε ήδη η μετατόπιση προς τα αριστερά, ενώ ένα βήμα πριν την ανεξαρτητοποίηση φαίνεται πως είναι οι Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη όπως οι Ο.Κωνσταντινόπουλος, Δ. Καρυδης, Π.Κουκουλόπουλος, Π.Καψής, Α.Λοβέρδος που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου της «δημοκρατικής παράταξης» και όχι της Ελιάς.

Άλλοι θέλουν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπως ο Γ.Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά, ο Κ. Σκανδαλίδης, οι οποίοι μάλιστα μιλούν και για δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου συμπεριλαμβανομένων και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης στα ΝΕΑ.

Και ο Δημήτρης Ρέππας επανέφερε την πρότασή του για σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ με σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: «Δεν βρίσκω ορθή ούτε τη μονοσήμαντη προς το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική κριτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ευνουχίζει τον αντιπαραθετικό λόγο της προς την Δεξιά» (στο «Έθνος»).

«Όχι σε φράξιες» διαμήνυσε από την πλευρά της η Ο. Χριστοφιλοπούλου.

Στη ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται ο εμφύλιος σπαραγμός. Οι οριστικές αποφάσεις, όχι μόνο για το μέλλον του Φώτη Κουβέλη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και για τις μελλοντικές συνεργασίες του κόμματος, θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο, από την κεντρική επιτροπή καθώς άλλοι λοξοκοιτάζουν προς το ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι θέλουν πρώτα διάλογο με την Ελιά και το Ποτάμι.

Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης τους, όπως παραδέχθηκε ο πρώτος στον Real FM. Τον Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ως μια ενωτική πρόταση ώστε να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, θα έβλεπε η Μαρία Ρεπούση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Για τις 180 ψήφους που απαιτούνται, εκτός από τους 125 βουλευτές της ΝΔ προσμετρούν τους 27 του ΠΑΣΟΚ συν τους 2 Λοβέρδου - Αηδόνη τους 14 της ΔΗΜΑΡ και για τους 12 που απομένουν προσδοκούν να αντλήσει ψήφο η προτεινόμενη υποψηφιότητα από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών.

«Οι εθνικές εκλογές τώρα δεν είναι λύση. Ακυβερνησία προβλέπεται γιατί δεν βλέπω συναινέσεις. Πιστεύω όμως ότι η αριθμητική της Βουλής έχει την δυνατότητα να δώσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης στον ΑΝΤ1.

Εκλογές σε κάθε περίπτωση επιμένει να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν αποκλείουμε τον διάλογο και την δυνατότητα ευρύτερων συγκλήσεων και συναινέσεων προκειμένου να βρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά αυτό θα γίνει μετά τις εθνικές εκλογές» δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τ. Κουίκ διαμήνυσε: «Εμείς από τον Οκτώβριο ζητάμε εκλογές. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Πιστεύουμε στη διέξοδο των εκλογών».