Ως «αρνητικό» για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κρίνει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών η Moody’s, εκφράζοντας μάλιστα την ίδια εκτίμηση και για τη Γαλλία.

Ο διεθνής οίκος τονίζει πως η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων αυξάνει τον κίνδυνο οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Γαλλία να εξετάσουν «χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής», η οποία «αν και θα αντιμετωπίσει την κόπωση του εκλογικού σώματος από την λιτότητα, εντούτοις θα επέτρεπε μεγαλύτερα ελλείμματα από αυτά που προβλέπονται σήμερα».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην έκθεσή της η Moody’s, «παρά τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αντανακλά την απόρριψη των κυβερνητικών πολιτικών από το εκλογικό σώμα και το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή γενικών εκλογών, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το τρέχον πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο χαλάρωσης».

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμη την πιθανότητα αποσταθεροποιητικών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, δεδομένης της εύθραυστης και μειούμενης πλειοψηφίας τού κυβερνητικού συνασπισμού. Επειδή είναι η πιο αδύναμη χώρα της ευρωζώνης, αποτελεί τον μεγαλύτερο συστημικό κίνδυνο για την υπόλοιπη νομισματική ένωση, αν και ο κίνδυνος είναι μικρότερος απ’ ότι ήταν στο αποκορύφωμα της κρίσης» καταλήγει η Moody's.