«Για το ΠΑΣΟΚ δεν θα αποφασίζεις μόνος σου» είναι το μήνυμα που στέλνουν πρωτοκλασάτα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβάλλει στο ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει αμέσως σε ένα ιδρυτικό συνέδριο παράταξης που θα είναι ανοικτό και αντιπροσωπευτικό με τις εγγυήσεις μιας κοινά αποδεκτής οργανωτικής επιτροπής» τονίζει ο Δημήτρης Ρέππας σε άρθρο του στο «Έθνος», όπου ζητά συνέδριο «με σκοπό την επανίδρυση της Παράταξης».

Ο ίδιος, προειδοποιεί ότι «δεν νοείται η παράκαμψη του ΠΑΣΟΚ και δεν μπορεί να συγκροτηθεί Συνέδριο για όποιας μορφής νέο κομματικό φορέα αν δεν προηγηθεί Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ως αυτόνομο και αυτοκυρίαρχο θα αποφασίσει για τον εαυτό του» προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «η ρήξη είναι αναπόφευκτη και οριστική».

«Κανένας από μόνος του δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει την τύχη ενός ιστορικού κόμματος» ξεκαθαρίζει, από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης με άρθρο του στα Νέα.

Ο πρώην υπουργός δεν διστάζει, μάλιστα, να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση και να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διακηρύξει το οριστικό τέλος του ιστορικού του συμβιβασμού με τη δεξιά στις ερχόμενες εκλογές. Να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με όλες τις δυνάμεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά, η οποία δήλωσε στη Real News πως «δεν θα τα αποφασίσει κανένας μόνος του ούτε και κανένας άλλος για λογαριασμό το�� ΠΑΣΟΚ τα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι χρειάζεται να γίνει άνοιγμα στη ΔΗΜΑΡ, τους Οικολόγους-Πράσινους, το Ποτάμι και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ενώ άσκησε κριτική στην Ελιά: «Η Ελιά δεν τα κατάφερε με τον τρόπο που υλοποιήθηκε το εγχείρημα, να αναπτύξει δυναμική και να εκφράσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς».

Ούτε να… ακούει δε θέλει, εξάλλου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης για «Ελιά», ο οποίος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για συνέδριο ΠΑΣΟΚ και όχι συνέδριο Ελιάς, «58», κλπ: «Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συνέδριο αλλαγής πολίτικης, χρειάζεται συνέδριο οδικού αριστερού χάρτη, με ρεαλιστικές αντισυστημικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν άμεσα ελπίδα και αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί να είναι συνέδριο διοικητικών συγκολλήσεων».

Σκληρή κριτική από Μπίστη σε Γεννηματά

Επίθεση στην κα Γεννηματά εξαπολύει, εξάλλου, ο Νίκος Μπίστης.

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά δηλώνει με νόημα πως «ευτυχώς τα περισσότερα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τα οποία δώσαμε δίπλα-δίπλα την δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, δεν σκέφτονται όπως η κυρία Φώφη Γεννηματά», αφήνοντας αιχμές για «περασμένα κομματικά μεγαλεία και κομματικό πατριωτισμό».

«Μερικοί επιδεικτικά ασχολήθηκαν μόνο με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, κάποιοι λίγοι προσπάθησαν ματαίως να σώσουν την ΔΗΜΑΡ δια της κυρίας ��οππά. Ήταν σε όλους μας φανερό ότι η κεντροαριστερά, η Ελιά και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την άρνηση Κουβέλη η τις αστοχίες μιας ομάδας από τους 58. Είχαν να αντιμετωπίσουν και μια πολυποίκιλη συγχορδία εκκολαπτόμενων ηγετών που για διαφορετικούς λόγους προεξοφλούσαν την ήττα της Ελιάς και φαντασιώνονταν με τον δικό τους ηγετικό ρόλο την "επόμενη μέρα"» αναφέρει ο κ. Μπίστης.