Με εντολή του πρωθυπουργού και αφού παρενέβησαν τα αρμόδια υπουργεία, περισσότερα από 66 εκατομμύρια ευρώ θα αποδεσμευθούν προκειμένου να ξεπαγώσουν οι εργασίες για την κτηματογράφηση.

Με σύγχρονο γεφύρι της Άρτας μοιάζει το κτηματολόγιο στην Ελλάδα αφού τα χρήματα των αποθεματικών που χρησιμοποιηθηκαν τα τελευταία χρόνια καλυφτούν τρύπες της οικονομίας. Τα έργα κτηματογράφησης πάγωσαν για περίπου 2 χρόνια ενώ πολλοί εργαζόμενοι στα κτηματολογικά γραφεία εδώ και αρκετούς μήνες είναι απλήρωτοι.

Το Κτηματολόγιο που για άλλες χώρες είναι δεδομένο εδώ και δεκάδες χρόνια, στην Ελλάδα παραμένει γόρδιος δεσμός. Εν έτη 2014 το κράτος δε γνωρίζει τι είναι δικό του και τι όχι. Η προσπάθεια για τη συγκρότηση του κρατάει από τη δεκαετία του '90 και έχει κοστίσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα που πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες για να γίνει το κτηματολόγιο μεταφέρθηκαν στη γενική κυβέρνηση.

Τα δυο τελευταία χρόνια η κρίση έβαλε και άλλα εμπόδια στην ολοκλήρωση του έργου. Και όσα χρήματα ήταν διαθέσιμα για το κτηματολόγιο πήγαν για την κάλυψη άλλων αναγκών του … Δημοσίου.

Ενώ τα χρήματα τα διαχειρίζεται η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν μπορεί να πάρει ούτε ένα ευρώ χωρίς την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αυτό δεν αποκλείει να τα πάρουν από εκεί και να τα βάλουν κάπου αλλού για κάποια ανάγκη.

Οι εταιρείες και τα γραφεία κτηματογράφησης αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν.

Όπως δηλώνει ο κ. Γιάννης Πρέσβελος, ανάδοχος Κτηματολογίου: .

«Υπάρχουν γύρω στις 10 εταιρείες απλήρωτες εκ των οποίων οι 5 έχουν πληρώσει και τους φόρους. Η κάθε εταιρεία απασχολεί γύρω στους 80 εργαζόμενους. Είναι απ��λύτως ανακριβές ότι η ΕΚΧΑ Α.Ε έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών και ότι τα χρήματα των τελών κτηματογράφησης δεν είναι διασφαλισμένα. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και προβλήματα, τα οποία όμως ξεπερνιούνται». .