Είναι λάθος να ταυτίζουμε την άνοδο της ακροδεξιάς μόνο με την οικονομική κρίση, επισήμανε στην εναρκτήρια ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το οποίο συνέρχεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος υπήρξε άνοδος του φαινομένου και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, καθώς επίσης και στο ζήτημα του ευρωσκεπτικισμού.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ακόμα την ανάγκη για ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν τον συνδυασμό των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών για την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων.

Για την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και όλων των κρίσιμων θέσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ο ενισχυμένος ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι σχέσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Χρειάζεται η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης αφήγησης για την Ευρώπη. Μιας αφήγησης, που απαιτεί συμφωνίες μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κρατών μελών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.