Το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη και όχι να τη διαλύσει» στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «πολιτικά τερατουργήματα που δημιούργησε η λιτότητα» το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν και το βρετανικό κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το με ποια ομάδα θα συνεργαστεί: «Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν στις πολιτικές ρίζες τους και θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργαστούμε αν παραμείνουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως η κυβέρνησ�� «δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα για δεκαετίες χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και χωρίς να συμβουλευτεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα», ενώ σημείωσε πως ο ίδιος δεν νιώθει δεσμευμένος από καμία συμφωνία του κ. Σαμαρά με τους πιστωτές της Ελλάδας, αν δεν λάβουν υπόψη το αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους. Δεσμεύτηκε, πάντως, να μην θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ο ίδιος επαναφέρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές και προσθέτει: «Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη βούληση του λαού».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας ζητά εκ νέου να έχει λόγο στο διορισμό του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας: «Εάν η κυβέρνηση δεν μας συμβουλευθεί, θα το θεωρήσουμε απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένου γεγονότος κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση αυτή θα ήθελα να υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο».

Τέλος, όσον αφορά το χρέος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Θέλουμε την εξεύρεση λύσης μια κι έξω, η οποία θα είναι η οριστική και θα δώσει στην ελληνική οικονομία χώρο για ανάπτυξη, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει τμήμα του χρέους».