«Στο τέλος (έμεινε) εντελώς μόνος» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ-χρονικού της Frankfurter Allgemeine Zeitung γύρω από το Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο αναφέρεται στην περίοδο 2009-2011, δηλαδή από την εκλογή του μέχρι τις Κάννες.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήριζαν το μνημόνιο καταστροφικό και εμένα προδότη. Επίσης επικρατούσε φόβος μεταξύ των ολιγαρχών της χώρας γιατί το τραπεζικό σύστημα, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, θα έπρεπε να τεθεί υπό αυστηρότερη εποπτεία. Όλοι ήταν εναντίον μου. Ακόμη και μέσα στο κόμμα μου, το οποίο έπρεπε να επωμιστεί μόνο του όλο το βάρος, βρισκόμουν σε πολύ δύσκολη κατάσταση», αφηγείται ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ανατρέχοντας στον Οκτώβριο του 2011 και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, το οποίο προέβλεπε νέες δεσμεύσεις.

«
Κατάλαβα ότι δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι. Ως διέξοδο είχα δύο επιλογές: τη συγκρότηση συνασπισμού ή τη διενέργεια δημοψ��φίσματος», συνεχίζει ο Γ. Παπανδρέου με το συντάκτη να υπενθυμίζει ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή.

«Με το δημοψήφισμα ήθελα να καταστήσω σαφές στους συμπατριώτες μου πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Είπα στους Έλληνες ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες: Είτε υποστηρίζουμε αυτή την συμφωνία με τους εταίρους μας, η οποία προβλέπει κούρεμα του χρέους και θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στο ευρώ είτε την απορρίπτουμε και κατευθυνόμαστε προς ένα αβέβαιο μέλλον, ίσως και εκτός της ευρωζώνης», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης και προσθέτει: «Ήμουν σίγουρος ότι δεν μπορώ να εφαρμόσω το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα χωρίς να αναλάβω τον κίνδυνο να αφήσω τους Έλληνες να ψηφίσουν σχετικά με αυτό. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012 επιβεβαίωσαν εξάλλου ότι η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».

Σε ό,τι αφορά τις Κάννες και τις τεταμμένες συνομιλίες με Σαρκοζί - Μέρκελ, ο Γ. Παπανδρέου λέει: «Καθένας έχει τον δικό του χαρακτήρα και ύφος. Η Μέρκελ έχει ένα ύφος περισσότερο συγκρατημένο. Αντίθετα, όταν ο Σαρκοζί μιλάει επιδεικνύει πάντα μια πολεμική διάθεση. Και φυσικά είχαμε μία πολύ δύσκολη συνομιλία. Ο Σαρκοζί ήταν πολύ αρνητικός απέναντι στην ιδέα μου για δημοψήφισμα».

Της Κατερίνας Αλεξανδρίδη