«Από το βράδυ της Κυριακής είπα και οι νίκες και οι ήττες έχουν πατέρες. Θεώρησα ότι έπρεπε να αναλάβω τις προσωπικές μου ευθύνες» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM σχετι��ά με την παραίτησή του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ.

«Όπως είπα, θα απευθυνθώ στα όργανα με τις συντεταγμένες διαδικασίες. Αυτά θα αποφασίσουν για την απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Αν η Κεντρική Επιτροπ�� στην οποία θα μιλήσω, θεωρούν ότι έχω κάνει τόσα λάθη, να κάνουν αποδεκτή την παραίτηση και να γίνει συνέδριο για να αποφασιστεί ο νέος πρόεδρος» τόνισε ο κ. Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας ότι αισθάνεται «στρατιώτης της ΔΗΜΑΡ».

Ο κ. Κουβέλης παραδέχεται ότι «υπήρξαν ζητήματα και λάθη» και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός πως η ΔΗΜΑΡ «δεν προσδιόρισε με σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους έφυγε από την κυβέρνηση», εξηγώντας ότι η ΕΡΤ ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: «Η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε στο ποτήρι. Είναι πολλά ζητήματα. Παραδείγματος χάριν, είχαμε πει για φόρο επί της ακίνητης περιουσίας και όχι για φόρο επί του ακινήτου. Το πρώτο είναι άδικο. Επίσης, δεν είχαμε συμφωνήσει για αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν ήταν άλλωστε στα προαπαιτούμενα για τις δόσεις. Όσον αφορά την ΕΡΤ, δεν είχα καν ενημερωθεί. Υπήρξε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με υπογραφές μόνο των υπουργών της ΝΔ. Είναι κυβέρνηση συνεργασίας αυτή;».

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε με νόημα πως «πολλές φορές τα φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από τα άλλα, τα εξωγενή», ενώ πρόσθεσε πως «αυτά τα φίλια πυρά έρχονται εδώ και καιρό». Κληθείς να σχολιάσει την επίθεση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε: «Ο καθένας έχει τον πολιτικό πολιτισμό και πολιτική αισθητική του». Ο ίδιος, αποκάλυψε ότι κάποιοι «που σήμερα εκπλήσσονται», του ζητούσαν να παραιτηθεί και πριν τις εκλογές, ενώ υπογράμμισε ότι η παραίτησή του έχει την αυτοκριτική της και την ανάληψη ευθυνών.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση της παραίτησης μου με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ζήτημα του ΠτΔ δεν είναι διαδικαστικό είναι βαθύτατα πολιτικό και συνδέεται με τις πολιτικές. Δεν έχω κανέναν τέτοιο στόχο».

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η κεντροαριστερά στην Ελλάδα είναι μια πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο, με βαθιά κυβερνητικό περιεχόμενο».

Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τον χαρακτήρισε «εκκρεμές πολιτικής» και τόνισε πως «αν σταματήσει κάπου το εκκρεμές και οριοθετηθεί η πολιτική, τότε μπορούν να γίνουν άλλες αξιολογήσεις και άλλες προσεγγίσεις».

Τέλος, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους μετά από σκληρή διαπραγμάτευση από τον εθνικό διαπραγματευτή, «δηλαδή όλες τις πολιτικές δυνάμεις», ενώ τάχθηκε υπέρ της λύσης της μερικής αμοιβαιοποίησης του χρέους, με έκδοση ευρωομολόγου.