Για το δημοψήφισμα αλλά και τον χειρισμό της κρίσης επί πρωθυπουργίας του μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τελετή αποφοίτησης του «Hertie School of Governance», στο Βερολίνο.

«Λίγες εβδομάδες αφότου εξελέγην Πρωθυπουργός, η Ελλάδα βρέθηκε στην χειρότερη παγκόσμια οικονομική κρίση της μεταπολεμικής ιστορίας της. Από την αρχή είδα αυτή την κρίση ως ευκαιρία να προωθήσουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα καθιστούσαν το σύστημα διακυβέρνησης περισσότερο αξιόπιστο και διαφανές και την οικονομία μας πιο δίκαιη και βιώσιμη. Από το φορολογικό σύστημα, τον δημόσιο τομέα, ήμουν αποφασισμένος να χρησιμοποιήσω την κρίση για να αλλάξω την Ελλάδα προς το καλύτερο», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμα ότι το χρέος και τα ελλείμματα της Ελλάδας «ήταν μόνο συμπτώματα βαθύτερων ζητημάτων», ενώ εξήγη��ε ότι οι επιλογές του ήταν μεταξύ «κακού και χειρότερου» αφού είχε να διαλέξει «μεταξύ χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ και σκληρής, επώδυνης διαδικασίας προσαρμογής».

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι τον οδήγησε στην απόφαση η θέληση για συμμετοχή των Ελλήνων στις αποφάσεις της κυβέρνησης και την ανάληψη της ευθύνης τους: «Αυτός ήταν ο μοναδικός σίγουρος τρόπος να αλλάξει κανείς τον τρόπο σκέψης και να εφαρμόσει δραστικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή η απόφαση μου κόστισε τη δουλειά μου, αλλά οδήγησε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό και σε ευρύτερη συνεργασία».

Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός συμβούλεψε τους απόφοιτους να μην αναζητούν τις εύκολες και γρήγορες λύσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην διστάσετε ενώπιον της πιο δύσκολης απόφασης της ζωής σας. Να αποχωρήσετε, να αποσυρθείτε, να καταψηφιστείτε, αν πρόκειται για το κοινό καλό».