Η Βουλή εκσυγχρονίζεται: Το σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα τεθεί σε εφαρμογή στην πρώτη ονομαστική ψηφοφορία, που θα ��ιεξαχθεί στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική οικονομία χρόνου, θα είναι το πρώτο βήμα για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό λειτουργίας της Ολομέλειας, καθώς το δεύτερο βήμα αναμένεται να είναι η ηλεκτρονική παρουσία των βουλευτών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή με τη νέα Σύνοδο το φθινόπωρο.

Οι βουλευτές θα ψηφίζουν με την ατομική τους κάρτα «ναι», «όχι» ή «παρών» στις ονομαστικές ψηφοφορίες, ενώ ο χρόνος που θα απαιτείται πλέον για μια ψηφοφορία θα είναι μόλις δέκα λεπτά από περίπου 2 ώρες που διαρκεί σήμερα!

Όπως και σήμερα, οι βουλευτές που δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κατά την πρώτη ανάγνωση θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία, ενώ στο σύστημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα καταχωρούνται και οι επιστολικές ψήφοι.

Τέλος, όσον αφορά την πιθανότητα κάποιος βουλευτής να κάνει χρήση ατομικής κάρτας συναδέλφου του, θεωρείται απίθανο -όπως έχει αποδείξει η εμπειρία από άλλα κοινοβούλια- καθώς θα έθετε σε κίνδυνο τη βουλευτική του ιδιότητα.