Τα σχέδια της κυβέρνησης για να υπάρξει ελάφρυνση των δανείων που "στραγγαλίζουν" μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αποκαλύπτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας στο Star. Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος μίλησε στην εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις δώδεκα παρά τέταρτο.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η ομάδα ερευνών του Star έβαλε στο μικροσκόπιό της, τις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, τους πρωταθλητές στην εξαγωγή τροφίμων της χώρας, που έχο��ν συσσωρεύσει χρέη 600 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν σταματήσει από το 2013 να εξυπηρετούν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική μιας σειράς δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, οι επιχειρήσεις των οποίων είναι υπερχρεωμένες στις Τράπεζες.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να εξετάσουν με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή την χρηματοδότηση που δίνουν στις επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.

Ο Τάσος Τέλλογλου και ο Λάζαρος Μπέλτσιος συνομιλούν επίσης με τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, με κυβερνητικούς παράγοντες, με στελέχη των τραπεζών που τις δάνεισαν και εξετάζουν τρόπους «σωτηρίας» τους.

Με ποιον τρόπο δηλαδή νέοι μέτοχοι μπορούν να ενισχύσουν κεφαλαιακά τους «εθνικούς πρωταθλητές», παραμερίζοντας του παλαιούς μετόχους, εφ’ όσον οι τελευταίοι δεν έχουν πρόθεση να συνεισφέρουν φρέσκα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των επιχειρήσεών τους και την αναδιάρθρωση των χρεών τους. Έτσι οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας θα μπορέσουν να σωθούν, να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας και να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Ολόκληρη η μεγάλη έρευνα του Star με τίτλο «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» προβάλλεται την Τρίτη 27 Μαΐου 2014 στις 23.45.