Το εκλογικό μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα θα βρίσκεται -μεταξύ άλλων- στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου την Πέμπτη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ρίξει το θέμα στο τραπέζι καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος συμφωνήθηκε να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της κατάργηση των μπόνους των 50 εδρών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει το θέμα καθώς το μπόνους των 50 εδρών ήταν από τα ζητήματα που περιείχε η επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλές προτάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με το εκλογικό μπόνους των 50 εδρών, μεταξύ των οποίων, αναλογική κατανομή των εδρών στα κόμματα που προεκλογικά θα διακηρύττουν ότι θα συνεργαστούν. Ωστόσο, φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται ευθέως κατά της κατάργησης του.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, έχει ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής και μάλιστα είχε καταθέσει το 2012 σχετική πρόταση νόμου. Ωστόσο, είναι άγνωστο τι στάση θα τηρήσει επί του θέματος μετά και την πρωτιά των ευρωεκλογών.

Ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, έκανε λόγο «για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης» και έκανε λόγο για καιροσκοπισμό: «Η Δημοκρατία στην Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τις αλλαγές στα συστήματα των εκλογών. Τώρα που διαπιστώ��ουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα, που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές, ένα ακόμη εμπόδιο; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν οριστικά συμβιβαστεί με την ιδέα ότι δεν θα είναι πρώτο κόμμα».