​Αποτίμηση του αποτελέσματος και ζυμώσεις για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν έχει το σημερινό μετεκλογικό «μενού», με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες όπου θα γίνει Σύνοδος Κορυφής για τις Ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες των «28» καλούνται να εκτιμήσουν το μήνυμα των Ευρωπαίων ψηφοφόρων, με δεδομένα την άνοδο των ακροδεξιών και των Ευρωσκεπτικιστών, αλλά και τα υψηλά ποσοστά αποχής. Παράλληλα, θα γίνουν οι πρώτες κατ’ ιδίαν συζητήσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, καθώς τα αποτελέσματα της Ευρωκάλπης καθιστούν αναγκαία την συμφωνία τουλάχιστον δύο πολιτικών ομάδων.

Όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές, η αύξηση των ακραίων κομμάτων οφείλεται στην οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας, που οδήγησαν τoν αριθμό των ανέργων στην Ε.Ε. στα 26 εκατομμύρια, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών.

Για τον λόγο αυτό, οι «28» θα πρέπει να προωθήσουν μια πολιτική που θα αποτελεί συνδυασμό ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής και όχι μονομερή λιτότητα, σηματοδοτώντας την απόφαση αυτή και με την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν. Αν και φαβορί για την προεδρία είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις περισσότερες έδρες, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Πριν από την Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Σαμαράς θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση των ηγετών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στη συνάντηση των πρωθυπουργών και αντιπροέδρων των κυβερνήσεων των 19 κρατών - μελών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.