Τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών -και μάλιστα «το συντομότερο δυν��τό», όπως τόνισε- ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Εξέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις εκτιμήσεις μας για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών που δημιουργεί ένα νέο τοπίο με ιστορική πολιτική ανατροπή και νέους συσχετισμούς δύναμης. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσαρμονία στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή βουλή. Κατέθεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας ότι με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο το συντομότερο δυνατό πρέπει να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η δημοκρατική ομαλότητα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Άκουσα χθες τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην πολιτική και στη ζωή, καλό είναι να ξέρεις και να κερδίζεις και να χάνεις, και όταν χάνεις να παραδέχεσαι και την ήττα. Παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός σαν να κέρδισε αυτός με 4 μονάδες στις εκλογές».

Ο ίδιος, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά «σε κάθε περίπτωση να μην διανοηθεί να εφαρμόσει τα σχέδια που έχει στα συρτάρια του για μετά τις ευρωεκλογές» και πρόσθεσε: «Να μην διανοηθεί να εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας, απολύσεις, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του σημαντικότερου αγαθού που είναι το νερό, να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε εκποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, των παραλιών μας ή φιλέτων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Στη συνέχεια, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό «να μην διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισμό του διοικητή της ΤτΕ και του Επιτρόπου της χώρας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίχως τη συμφωνία του μεγαλύτερου κόμματος στη χώρα».

«Ο κ. Σαμαράς δεν νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις που δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια με ποσοστά μειοψηφίας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.