Αιχμές για την «επόμενη ημέρα» διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση που έκανε στην Νέα Ερυθραία, μόλις άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Είναι ενδεικτικό ότι αφού εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτός ο κύκλος κλείνει πια», ζήτησε «να απαντήσουμε σε αυτές τις συντηρητικές επιλογές, να παλέψουμε για μια Ευρώπη δημοκρατική, κοντά στον πολίτη, που σπάει το φαύλο κύκλο της ανεργίας και εμπεδώνει μια κοινωνία πιο ανθρώπινη» και κατέληξε σε άλλο σημείο της δήλωσής του: «Πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή υπάρχει και το όραμα, το όραμα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη. Από αύριο αυτό είναι το διακύβευμα για τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίσθηκε για μία ακόμη φορά τις επιλογές του. «Τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα σηκώσαμε ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Κάναμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στα χρονικά, αψηφώντας πολιτικό κόστος, σκεφτόμενοι μόνο το εθνικό συμφέρον και βέβαια την απειλή μιας χρεοκοπίας. Και αυτά τα κάναμε μέσα σε μια Ευρώπη συντηρητική που υπέκυπτε στις φοβίες και τις πιέσεις των αγορών, αντί να ορθώσει συλλογικά το ανάστημα για μια άλλη πολιτική, μια πολιτική αλληλεγγύης που θα σεβόταν τον πόνο προσαρμογής όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και πολλών άλλων λαών» υποστήριξε.

Ζήτησε όμως επίσης, στη μοναδική αναφορά του στον ΠΑΣΟΚ: «Εδώ, σε αυτό τον τόπο, δεν πρέπει να αφήσουμε στη μέση αυτό που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις από το πελατειακό πολιτικό σύστημα και τις εξαρτήσεις από τα πάσης φύσεως κατεστημένα. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας. Να μπορούμε δηλαδή να σταθούμε στα δικά μας πόδια.