«Στην Ελλάδα, οι εκλογές για την Ευρωβουλή έχουν μετατραπεί σε ένα de facto δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ένα τεστ για τ�� αν οι πολίτες αποδέχονται την άποψη της κυβέρνησης ότι η χώρα στέκεται και πάλι στα πόδια της».

Αυτό αναφέρουν οι New York Times σε σημερινό δημοσίευμά τους στο οποίο τονίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις κάλπες στην Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν με ανησυχία το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες για την ευρωβουλή» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τονίζοντας πως «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά».

Ο Τζιμ Γιάρντλεϊ, ο οποίος υπογράφει το δημοσίευμα, τονίζει ότι «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν προβλέψεις για καταστροφή, δεν υπάρχει αγωνία στην Ουάσινγκτον, ή στο Βερολίνο, για το ενδεχόμενο, οι εκλογές στην Ελλάδα να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν το κλίμα το 2012», ωστόσο επισημαίνει ότι η ψήφος για την ευρωβουλή αναμένεται να είναι «ψήφος διαμαρτυρίας που ίσως προκαλέσει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επί μέρους εθνικές πολιτικές».
ffgg2.jpg
Μάλιστα, στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρη Παπασωτηρίου, ότι «αν η διαφορά είναι μεγάλη, της τάξης των πέντε μονάδων, τότε αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύει και πάλι τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα για το μνημόν��ο. Ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αριστερό, πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Πραγματικός στόχος του είναι να κερδίσει στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η νίκη του θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ» αναφέρει ο Γιάρντλεϊ, ο οποίος εξηγεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα «είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πλη��ώρας κομμάτων, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές πολιτικές».

Τέλος, οι NYT αναφέρονται και στο Ποτάμι εκτιμώντας ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τα παραδοσιακά κόμματα αλλά δείχνει να έχει φθάσει στο ανώτατο όριο στις δημοσκοπήσεις», ενώ για τη Χρυσή Αυγή με την «αντιμεταναστευτική και νεοφασιστική ιδεολογία» αναφέρουν ότι είναι περισσότερο απρόβλεπτη και πως «επωφελήθηκε από την οργή για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».