Σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές η οποία θα επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Το κλίμα θα διαμορφωθεί σε συνάρτηση πολλών παραγόντων, αλλά όσο πιο μεγάλη είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο γοργά θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Σ. Κοσιώνη, στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι Tv. Σχετικά με το ίδιο ζήτημα εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία δ��αφορά σαν αυτή που λίγο πολύ έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν από μόνες τους.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ισχυρισθούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος ότι στις ευρωεκλογές δεν διακυβευόταν το ζήτημα της κυβέρνησης, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι δεν έθεσε μόνο ο ίδιος τον πήχη του δημοψηφίσματος στις ευρωεκλογές, αλλά το έπραξαν και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έστω με διαφορετικό αντικείμενο, την «σταθερότητα», η οποία όπως υποστήριξε ήταν «μία σταθερότητα που κατέστρεψε τη χώρα».

Σε μία προσωπική αιχμή προς τον πρωθυπουργό, τον κατηγόρησε ότι «είναι αυτός που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν μπορεί να μιλά για σταθερότητα».

Σχετικά όμως με το ενδεχόμενο να μην νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, έστω και με μικρή διαφορά, απάντησε ότι «αν δεν έρθουν τα πράγματα όπως επιθυμούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές ασφαλώς και θα είναι ήττα για εμάς». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο κ. Τσίπρας παρομοίασε ακόμα τον ΣΥΡΙΖΑ με το ΕΑΜ που ξεκίνησε όπως είπε από το ΚΚΕ αλλά απλώθηκε σε ευρύτε��ες δυνάμεις του ��λληνικού λαού.

Για το αν συμβάλει και ο ίδιος σε ένα διχαστικό λόγο με τις «βαριές» εκφράσεις που χρησιμοποιεί, είπε:«Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στον κ. Σαμαρά που το βασικό του πρόβλημα είναι αυτό της αξιοπιστίας… Ο δικός μας λόγος δεν είναι διχαστικός απέναντι στους Έλληνες είναι καταγγελτικός σε αυτούς που μας οδήγησαν εδώ σήμερα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο σαν «συνωμότες που συνωμότησαν με την κ. Μέρκελ για να στηριχθεί μια πολιτική λιτότητας σε βάρος του ελληνικού λαού με την κυβέρνηση Παπαδήμου».«Θα παίρνανε το ρίσκο να διαλύσουν την ευρωζώνη; » αναρωτήθηκε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος και πάλι κατηγόρησε Σαμαρά-Βενιζέλο ότι δεν διαπραγματεύθηκαν.

Για τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «προφανώς και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι διαφορετικό να λέν�� ότι το κόμμα του έχει στόχο να επιβάλει εσωτερικό δανεισμό, υψηλή φορολογία», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να το λένε αυτοί που επέβαλλαν φορολογία και στα κοτέτσια».

Όσον αφορά το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και των «ανοιγμάτων» για τα οποία κατηγορούνται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δεν πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής στο σύνολό τους είναι νεοναζί». Συμπλήρωσε όμως ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντισυστημική δύναμη και διαφώνησε με τις επικρίσεις εις βάρος του κόμματός του για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή. «Οι εμπνευστές της θεωρίας των δύο άκρων δεν δικαιούνται να κατηγορούν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ… Πράγματι τον κόσμο αυτόν θέλουμε να τον επαναφέρουμε στον δημοκρατικό δρόμο» ισχυρίσθηκε.

«Είναι δυνατόν να μου λέτε ότι το φλερτ με τη μισαλλοδοξία από τον κ. Μπαλτάκο εξισώνεται με την προσπάθεια να εγκαταλείψουν οι ψηφοφόροι τον φασισμό;» απάντησε πάντως στην ερώτηση για το αν νομιμοποιεί τη δράση της το «φλερτ» με τους ψηφοφόρους της.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «επιλεκτική μνήμη» σχετικά με τις επικρίσεις εις βάρος του ότι ενώ άσκησε πολύ σκληρή αντιπολίτευση στον κ. Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα υιοθετεί τα όσα δηλώνει για το δημοψήφισμα.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου τέλος ανέφερε ότι εκτιμά πως ήταν μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα, αλλά δεν τον μιμείται ούτε εκτιμά όλες τις κινήσεις που έκανε τότε. «Έχει όμως ανάγκη ο τόπος σήμερα από μία μεγάλη αλλαγή» συμπλήρωσε.