​Η άνοδος των εξτρεμιστών στην Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο του τελευταίου debate Γιούνκερ-Σουλτς, το οποίο διοργανώθηκε από το γερμανικό κανάλι ARD.

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν κάλεσαν τους πολίτες της ΕΕ να καταψηφίσουν τα εξτρεμιστικά κόμματα, καθώς και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

«Αν εκλεγόμουν πρόεδρος της Επιτροπής μόνο επειδή οι εξτρεμιστές με ψήφισαν, θα παραιτούμουν από τη θέση» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Δεν θα εκλεχθώ από φασίστες, ρατσιστές, από όσους τάσσονται εναντίον α��θρώπων επειδή δεν τους συμπαθούν» ξεκαθάρισε ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στο ίδιο μήκος και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες, ώστε να εμποδίσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα να κερδίσει έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Πιστεύω ότι αποτελεί καθήκον όσων πιστεύουν στη δημοκρατία στη Γερμανία να εξασφαλίσουν με την ψήφο τους ότι οι προπαγανδιστές της ιδεολογίας του Χίτλερ δεν θα σπιλώσουν το όνομα της Γερμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο» δήλωσε ο κ.Σούλτς.

Οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν σε θέματα όπως η ανεργία, ενώ δεν έκρυψαν το σκεπτικισμό τους σ��ετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.