«Ο ελληνικός λαός αντέδρασε με ωριμότητα και σοφία στον πρώτο γύρο και εκτιμώ ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιδράσει και στον β΄γύρο». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα του α ‘γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Παράλληλα εξήγησε ότι η προοδευτική σταθερότητα στην οποία αναφέρθηκε δεν οδηγεί σε στασιμότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής δεν θα αθροιστούν τα ποσοστά ΝΔ και της Ελιάς.

Σχετικά με τη δήλωση Κεδίκογλου περί στήριξης των Καμίνη και Σγουρού, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η στήριξη αυτή έχει καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα πράξει το ίδιο σε περιπτώσεις όπου υπάρχου�� υποψήφιοι από τη ΝΔ (πχ στην Κεντρική Μακεδονία με Τζιτζικώστα –Ιωαννίδη), τόνισε ότι οι πολίτες θα κρίνουν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε για το αν ισχύει το δίλημμα που είχε θέσει προεκλογικά, λέγοντας ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και από την εντύπωση που πήγε να δημιουργήσει τεχνητά, επαναλαμβάνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προϊόν της κρίσης».

Ο κ.Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του κόμματος του, τονίζοντας πως «η οικονομική κρίση δεν ξεκίνησε το 2009 αλλά όπως είπε η ύφεση, η ανεργία και ο εκτροχιασμός του χρέους ήταν μια πραγματικότητα από το 2007». Μάλιστα, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε άλλη λύση, «η άλλη λύση όπως τόνισε θα ήταν να γινόταν η Ελλάδα, Αργεντινή και Βενεζουέλα χωρίς τράπεζες».

Ο κ.Βενιζέλος παραδέχτηκε πως έχει αλλάξει ριζικά το πολιτικό σύστημα, ενώ αναφερόμενος ειδικά στο ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ντροπιαστική για την παράταξη την υπόθεση Τσοχατζόπουλου και άφησε αιχμές για στελέχη-τυχοδιώκτες που όπως είπε ενώ φτιάχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ τελικά «το εγκατέλειψαν όπως τα ποντίκια το σκάφος».

Σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά και αν θα προσκαλέσει «το ΠΟΤΑΜΙ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να ενώσουμε τη χώρα, η οποία τώρα ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου με βρισιές, απειλές και προσβολές.

«Για να ενώσουμε, όμως, τη χώρα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» συνέχισε, υπενθυμίζοντας το σχέδιο που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

«Το μνημόνιο τελειώνει» είπε με νόημα ο κ.Βενιζέλος, αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ .

Σε άλλη ερώτηση για το πού τοποθετεί τον πήχη της Κυριακής, ώστε να μην υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι «ο συνολικός πήχης είναι η συνολική αίσθηση που θα δημιουργηθεί το βράδυ της Κυριακής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλοι θα είναι πιο επαγγελματίες με σεβασμό στον πολίτη και την αλήθεια».

Ο κ.Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτημα της Ειρήνης Σαββοπούλου από το STAR έστειλε το δικό του μήνυμα στους ψηφοφόρους της δημοκρατικής παράταξης αλλά και σε όσους όπως είπε αγωνίστηκαν και έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνο��τας πως το κριτήριο γα το ΠΑΣΟΚ είναι η ποιότητα, η ικανότητα και ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας.

«Λέμε όχι στον κ.Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ και ΝΑΙ στην προοδευτική σταθερότητα» πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του που δεν λειτούργησαν όπως τόνισε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, σημειώνοντας πάντως ότι κυρίως στον Δήμο Αθηναίων αυξήθηκαν τα ποσοστά και όχι σε όλη την Περιφέρεια.

Ο ίδιος απέδωσε τα ποσοστά εν μέρει στην οικονομική κρίση, αλλά και στη γενικότερη απαξίωση των θεσμών, πράγμα για το οποίο επέρριψε ευθύνες και στην Αντιπολίτευση.

«Σας θυμίζω ότι είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου πριν από ένα χρόνο και πριν τη δολοφονία Φύσσα να μιλώ για την ανάγκη συστράτευσης του κοινοβουλευτικού τόξου» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση κομμάτων της Αντιπολίτευσης που «άθροιζαν ψήφους κατά του μνημονίου».

«Υπάρχει ανθρωπολογικό υπόστρωμα. Πάντα είχαμε στην Ελλάδα οπαδούς της Χούντας» πρόσθεσε ο κ.Βενιζέλος, τονίζοντας πως θα πρέπει κανείς να δει συνολικά το φαινόμενο.

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να αλλάξει την γραμμή του κόμματος του ο κ.Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός, ξεκαθαρίζοντας πως είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά με τον οποίο όπως δεν μιλούν μόνο για τις εκλογές .

Παράλληλα διευκρίνισε ότι ισχύει κανονικά το ραντεβού με τον Κάρολο Παπούλια τη Δευτέρα. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι: «Ισχύουν όλα όσα εχω πει. Ο κ. Παπούλιας είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος και εγγυητής της ενότητας».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην οικονομία δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα λιτότητας, το χρέος είναι βιώσιμο και η χώρα δεν θα πάρει άλλο δάνειο, όπως άλλωστε δηλώνουν και οι ίδιοι οι δανειστές.

Σε ερώτηση για το παρασκήνιο των Καννών και αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μάθει έστω και καθυστερημένα ο ελληνικός λαός, ο κ.Βενιζέλος τόνισε «πως ότι ήταν να πει το είπε», υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει να κρύψει τίποτα.

ΒΙΝΤΕΟ star