Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Συνολικά έχουν στηθεί 4900 κάλπες σε όλη τη χώρα για τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και η ψηφοφορία θα διαρκέσει ως τις 7 το απόγευμα. Βάσει νόμου, θεωρείται υποχρεωτική για τους εκλογείς μέχρι και 70 ετών.

Πανελλαδικά, κατεβαίνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές 104 υποψήφιοι περιφερειάρχες και 1441 υποψήφιοι δήμαρχοι, ενώ τέσσερις δήμοι της Ελλάδας (Σφακιά, Τήλο, Λειψοί και Άγραφα) ξέρουν εδώ και μέρες ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος αφού υπάρχει μόνο ένας ή μια υποψήφιος/α δήμαρχος.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν κι έχουν γεννηθεί το 1996 και πριν, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρώσει επακριβώς το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, για να ψηφίσετε χρειάζεστε να έχετε μαζί σας την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το βιβλιάριο υγείας σας. Ο αριθμός των σταυρών που μπορεί κάθε ψηφοφόρος να βάλει, εξαρτάται από τον αριθμό των εκλογέων κάθε δήμου ή περιφέρειας κι αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα τους δοθεί στο εκλογικό τμήμα. Είναι 1 έως 3 για τους δήμους και 1 έως 4 για τις περιφέρειες.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών (κάντε κλικ ΕΔΩ), η οποία ζητά να καταχωρήσετε απλά το επώνυμό σας και τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό ή -αν δεν τον γνωρίζετε- ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο και χρονολογία γέννησης. Παράλληλα, σε λειτουργία είναι 11 τηλεφωνικές γραμμές του υπουργείου Εσωτερικών 213 1361500–526.

Όσοι -ενδεχομένως εκ παραδρομής- δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αρκεί να πάρουν ακόμη και ανήμερα των εκλογών από το δήμο αυτό, ειδικό πιστοποιητικό εγγραφής στα δημοτολόγια ή τα μητρώα Αρρένων. Για το λόγο αυτό, αστυνομικά τμήματα και δήμοι, καθώς και τα πρωτοδικεία, θα λειτουργούν και σήμερα.

Η πρώτη επίσημη πρόβλεψη για συγκεντρωτικό αποτέλεσμα στις περιφέρειες και τους 5 μεγαλύτερους δήμου αναμένεται γύρω στις 11 το βράδυ.

Ξεκίνησαν και τα παρατράγουδα: Ψάχνανε τις εφορευτικές επιτροπές σε κάποια τμήματα

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι στιγμής η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά ενώ η προσέλευση των πολιτών είναι ακόμη μικρή.
Ωστόσο, σε κάποια εκλογικά τμήματα είχαν... παρατράγουδα καθώς μεγάλο τμήμα της εφορευτικής επιτροπής δεν έδωσε το παρών και άρχισαν να τους αναζητούν.