Μπορεί πολλοί να πιστεύουν ότι είναι η επόμενη Κυριακή και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα στείλουν τα σημαντικά πολιτικά μηνύματα, ωστόσο μια προσεκτικότερη ματιά δείχνει ότι οι εκλογές του πρώτου γύρου για περιφερειάρχες και δημάρχους σηκώνουν βαθύτερη ανάλυση των κοινωνικών τάσεων.

Ειδικά στην περιφέρεια Αττικής, όπου κατοικεί –κατά το γνωστό στερεότυπο- η μισή Ελλάδα, τα μηνύματα από τις κάλπες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους σημερινούς κατόχους των αυτοδιοικητικών θώκων, τους επίδοξους διεκδικητές αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η ΝΔ θα πάει καλά σε επίπεδο Περιφερειών, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να έχει δικό του υποψήφιο στον β' γύρο σε πολύ λίγες περιοχές. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα μς συνεργάτες του πρωθυπουργού, θα μπορούσε να αποσυσπειρώσει την εκλογική βάση της Κουμουνδούρου.

Τα φαβορί και τα ντέρμπι στη μάχη των περιφερειών

Στερεά Ελλάδα

Η επικράτηση του Κώστα Μπακογιάννη στο δεύτερο γύρο έχει κλειδώσει, τονίζουν γαλάζια στελέχη. Θέση στο δεύτερο γύρο διεκδικεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος περιφερειάρχης Βαγγέλης Αποστόλου, αν και δεν αποκλείεται από πολλούς και η «έκπληξη», δηλαδή να περάσει αντ’ αυτού ο «αντάρτης» της ΝΔ, πρώην βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος.

Πελοπόννησος

Ο Πέτρος Τατούλης θεωρείται φαβορί και κάποιοι τολμούν να προβλέψουν επικράτηση και από την πρώτη Κυριακή. Στην περίπτωση του δεύτερου γύρου, η μάχη θα δοθεί με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέα Βουδούρη, ωστόσο θεωρείται αναμενόμενη η τελική επικράτηση του νυν περιφερειάρχη.

Δυτική Ελλάδα

Η μάχη δίνεται μεταξύ τριών: τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, τον υποψήφιο της ΝΔ Ανδρεά Κατσανιώτη και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου. Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέ��ουν ότι ο κ. Κατσανιώτης κερδίζει συνεχώς έδαφος και θα περάσει στο β’ γύρο, ωστόσο αντίστοιχες είναι και οι πληροφορίες της Κουμουνδούρου για τον κ. Χατζηλάμπρου. Η παρουσία του κ. Κατσιφάρα στον β’ γύρο θεωρείται σχεδόν βέβαιη.

Δυτική Μακεδονία

Φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, ο οποίος διεκδικεί την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπό του. Το ερώτημα είναι ποιος θα βρίσκεται στον β’ γύρο μαζί του, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θέμης Μουμουλίδης ή ο ανεξάρτητος υποψήφιος περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης. Η Συγγρού, πάντως, αναμένει επικράτηση στο β’ γύρο του κ. Δακή.

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Σε ντέρμπι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται η προεκλογική μάχη στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη στήριξη της ΝΔ Γιώργος Παυλίδης, βρίσκεται σε οριακή απόσταση από τον νυν περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Οι εκτιμήσεις λένε ότι πολύ δύσκολα θα βρίσκεται στον β’ γύρο ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης.

Θεσσαλία

Ακλόνητο φαβορί εμφανίζεται, σύμφωνα με τη ΝΔ, ο γαλάζιος υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. Η μάχη του κ. Αγοραστού αναμένεται να δοθεί στο β’ γύρο με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται κάποια έκπληξη από τον υποψήφιο με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καρδιοχειρουργό Νίκο Τσιλιμίγκα.

Ήπειρος

Βέβαιη θεωρούν στη ΝΔ την επικράτηση του νυν περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη. Στον β’ γύρο (εάν υπάρξει) η μάχη αναμένεται να δοθεί με την υποψήφια ��ου ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Δύσκολο θεωρείται να βρεθεί στον β’ γύρο ο υποψήφιος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ Γιώργος Ζάψας.

Βόρειο Αιγαίο

Αμφίρροπη αναμένεται να είναι η μάχη στο Βόρειο Αιγαίο καθώς Συγγρού και Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένη την παρουσία των υποψηφίων τους, Χριστιάνα Καλογήρου και Αγλαΐα Κυρίτση αντίστοιχα. Ωστόσο, δυνατά παίζει για τον β ΄γύρο ο νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατεβαίνει ανεξάρτητος.

Νότιο Αιγαίο

Φαβορί είναι ο νυν περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαχαιρίδης, ενώ στον β’ γύρο η μάχη αναμένεται να δοθεί με τον υποψήφιο της ΝΔ Γιώργο Χατ��ημάρκο. Δύσκολη θεωρείται η παρουσία στις κάλπες της επόμενης Κυριακής του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη και των ΑΝΕΛ Σπύρου Μπενέτου, ενώ το ίδιο ισχύει και για την υποψήφια του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη.

Ιόνια Νησιά

Εδώ θα δοθεί μια από τις πιο αμφίρροπες μάχες. Ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, φαίνεται να έχει κλειδώσει για τον β’ γύρο, ενώ μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Γαλιατσάτου.

Κρήτη

Προβάδισμα στον νυν περιφερειάρχη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Η μάχη για τον β΄ γύρο αναμένεται να δοθεί μεταξύ του υποψηφίου της ΝΔ Σεραφείμ Τσώκα και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Κριτσωτάκη