​Ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών το star.gr έχει όλες τις οδηγίες για το πώς θα ψηφίσεις.

Οι ψηφοφόροι λοιπόν βάζουν από έναν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής τους περιφέρειας, κι έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του.

Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για να εκλεγεί, αν όμως βρεθεί σταυρός στο όνομά του το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο ψηφοφόρος μπορεί να σταυρώσει μόνο έναν υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει έναν ή δύο υποψήφιους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, ενώ θα ψηφίσει πρώτα για τις δημοτικές εκλογές και εν συνεχεία για τους περιφερειακούς άρχοντες.

Όσον αφορά στις περιφερειακές εκλογές, ο ψηφοφόρος βάζει έναν σταυρό σε υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σταυρώνει έναν ή δύο υποψηφίους στις περιφέρειες που εκλέγονται τέσσερις έως και επτά περιφερειακοί σύμβουλοι και βάζει έναν έως τέσσερις σταυρούς στις περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Όσο για το πού ψηφίζουν οι ψηφοφόροι; Μπορούν να το μάθουν εύκολα κάνοντας κλικ ΕΔΩ