​Λίγα 24ώρα πριν την μεγάλη αναμέτρηση των δημοτικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος για την ευρεία νίκη του κόμματος του, τονίζοντας πως η άμεση προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών «επιβάλλεται εκ των πραγμάτων».

«Δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειριστεί την διαπραγμάτευση του Φθινοπώρου. Ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να προκηρύξει εθνικές εκλογές» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας στο «Βήμα της Κυριακής»,ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα του επιδιώκει την εθνική συναίνεση αλλά μόνο όπως λέει μετά από εθνικές εκλογές

«Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τις ηγεσίες και το πολιτικό προσωπικό που επέβαλαν το Μνημόνιο. Η δυναμική των εκλογών θα αναγκάσει τα κόμματα να αλλάξουν ηγεσίες και προσωπικό» συνέχισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτιμώντας πως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πρόσωπα που αν χειραφετηθούν από τις ηγεσίες τους θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του στο δύσκολο όπως λέει έργο της κοινωνικής σωτηρίας.

Αναφερόμενος στην βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο κ.Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι «η διαγραφή είναι απαραίτητη. Αλλιώς είτε ενεργό είτε εν υπνώσει, το χρέος θα είναι εκεί και θα βαραίνει την οικονομία».

Επίσης, αναφέρει ότι το ερώτημα που συνοδεύει τη διαγραφή του χρέους είναι «αν θα συνοδεύεται με νέα λιτότητα, που θα ξαναδημιουργήσει χρέος, ή με ανάπτυξη, που θα το διατηρεί μειωμένο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης πως «ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος είναι προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της εθνικής θέσης στη διαπραγμάτευση»