O Αλέξης Τσίπρας δεν είναι αυτήν τη στιγμή κατάλληλος για πρωθυπουργός της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που εκλεγεί δεν θα συνεργαστεί αποτελεσματικά με την Ε.Ε. και αυτό «θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα».

«Εγώ θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του, αλλά δεν νομίζω να ήταν αυτός διατεθειμένος να το κάνει, εάν γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα. Γιατί πιστεύω ότι δεν έχει καταλάβει επαρκώς ποια είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και ποια στην Ευρώπη όσον αφορά την Ελλάδα. Θα ήθελα να αναλάβει μεγάλες ευθύνες, αλλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο κατάλληλος άνδρας για τη χώρα αυτήν τη δεδομένη στιγμή, αυτήν τη δραματική στιγμή για την Ελλάδα» δηλώνει ο υποψήφιος για την Κομισιόν και πρώην πρόεδρος του Eurogroup.

O Γιούνκερ εκφράζει την εκτίμηση του στον Αντώνη Σαμαρά και παραδέχεται ότι κανείς δεν ήταν έτοιμος για την κρίση που έπληξε τη χώρα μας. Υπογραμμίζει, όμως, ότι η Ελλάδα κατάφερε το ακατόρθωτο, τήρησε τις δεσμεύσεις και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2012. Αναφέρει, ωστόσο, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνεχιστεί.

«Ο κ. Σαμαράς είναι ένας πραγματικός Έλληνας και Ευρωπαίος. Δεν ήταν μόνο λόγια, αλλά έκανε και πράξεις. Το αποτέλεσμα είναι εμφανές. Η Ελλάδα πάει καλά, έκανε ό,τι της ζήτησαν τα άλλα μέλη της ευρωζώνης, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα που ήταν ένας από τους όρους της συμφωνίας του 2012 και η Ελλάδα το πραγματοποίησε και απέδειξε ακόμα και σε εκείνους που δεν το πίστευαν ότι τα κατάφερε. Δεν νομίζω ότι η κρίση τελείωσε παρά το γεγονός ότι η χώρα πάει καλά, καθώς υπάρχει δραματικά υψηλό ποσοστό ανεργίας ειδικά στους νέους» υπογραμμίζει ο Γιούνκερ.

Στη συνέχεια, κάνει απολογισμό της ιστορικής –πλέον- συνάντησης των Καννών κι αποκαλύπτει τι είπε σε Παπανδρέου και Βενιζέλο και με ποιον τρόπο μπήκε στο συρτάρι η ιδέα για το δημοψήφισμα.

«Γνώριζα μήνες πριν από αυτήν τη συνάντηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήθελε να θέσει όλα αυτά τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα. Μετά, όμως, το θέμα του δημοψηφίσματος εξαφανίστηκε. Και όλοι εκπλαγήκαμε όταν μετά τις αποφάσεις για την κοινή γραμμή που θα ακολουθούσαμε για την Ελλάδα εκείνος ξαφνικά επανέφερε το θέμα του δημοψηφίσματος. Δεν μας το είπε ούτε κατά τη διάρκεια μιας δραματικής Συνόδου Κορυφής που είχαμε για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκπλαγήκαμε όταν επανήλθε στην αρχική του θέση που είχε μήνες πριν, αλλά δεν επανέλαβε έκτοτε. Του ζητήσαμε να θέσει μια απλή ερώτηση στους Έλληνες: θέλετε να είστε μέρος του ευρώ, Ναι ή Όχι; Εάν Ναι τότε πρέπει να υλοποιήσετε το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε μαζί. Μετά τη συνάντηση των Καννών, η Ελλάδα απέρριψε την ιδέα του δημοψηφίσματος» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ήταν κατά της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αλλά «εάν η Ελλάδα ψήφιζε “όχι” στο δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα θα ήταν η έξοδος».

O Γιούνκερ, δηλώνει «φίλος της Ελλάδας» και εξηγεί ότι δεν μπορεί να φανταστεί την Ευρώπη ή την ευρωζώνη χωρίς αυτήν, ενώ ξεκαθαρίζει πως είναι υπέρ του «να χαλαρώσουν οι όροι που έχουν τεθεί στην Ελλάδα, με την έννοια ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει χαμηλότερα επιτόκια, επιμήκυνση και μικρότερη συγχρηματοδότηση».

Τέλος, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν τονίζει ότι «η δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχει τελειώσει», ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν είναι σοφό «να συνεχίσει η επιβολή μέτρων λιτότητας στους απλούς Έλληνες και όχι στους πλούσιους».