«Ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αντιμέτωπος με ψήφο επιβίωσης στις ευρωεκλογές» τονίζει σε άρθρο του το Bloomberg.

«Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν στην Ελλάδα και να υποστηρίξουν την επάνοδο της χώρας. Τώρα θέλει να κερδίσει και τους ψηφοφόρους» τονίζει το διεθνές μέσο, το οποίο υπογραμμίζει ότι αν και η οικονομία είναι έτοιμη να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, «με τους μισούς νέους στην Ελλάδα να είναι χωρίς δουλειά, οι δημοσκοπήσεις λένε ότι οι ψηφοφόροι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να πιστώσουν στον Σαμαρά τις αλλαγές που έχουν γίνει».

Το Βloomberg φιλοξενεί δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος επισημαίνει ότι τα αίτια της κρίσης δεν έχουν αντιμετωπιστεί: «Η ευρω-κρίση φαίνεται να έχει τελειώσει, αλλά οι αιτίες της δεν έχουν εξαλειφθεί. Η υψηλή ανεργία και η αβεβαιότητα θρέφουν τον ευρωσκεπτικισμό».
43ee.jpg
Το διεθνές μέσο αναφέρει ότι την ώρα που η ΝΔ ακολουθεί από κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ καταρρέει: «Το κόμμα που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και τρεις δεκαετίες, έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση με ποσοστό μόλις 5,5% σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση. Οι ψηφοφόροι το κατηγορούν ευθέως για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

Το ενδεχόμενο να λάβει χαμηλά ποσοστά η Ελιά και να αποσύρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τη στήριξη στην κυβέρνηση οδηγώντας σε πρόωρες εκλογές, θα μπορούσε να τρομοκρατήσει τους επενδυτές όπως εκτιμά η Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγος της Maverick Intelligence και αρθρογράφος του Bloomberg View: «Εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, οι επενδυτές θα τρομάξουν στην προοπτική να διαπραγματευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο θα ��χει άμεση αντανάκλαση στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Το Bloomberg επικαλείται και δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, όπου είχε μιλήσει για «θετικές πολιτικές εξελίξεις»: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ''καθαρή'' νίκη ��ροκειμένου να θέσει τέλος στην καταστροφική πορεία της μονόπλευρης λιτότητας και στη μεγάλη ύφεση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει μια άνετη νίκη ή -ακόμα καλύτερα- μεγαλύτερο ποσοστό από το άθροισμα των ψήφων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τότε θα δούμε θετικές πολιτικές εξελίξεις».

Το άρθρο καταλήγει με το συμπέρασμα του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Λούλη ότι η πολιτική σκηνή της Ελλάδας έχει αλλάξει παντελώς: «Η Ελλάδα είχε πάντα σταθερό πολιτικό σύστημα, αλλά πλέον το τοπίο έχει αλλάξει δραματικά. Υπάρχει πιθανότητα να δούμε πολλές εκπλήξεις το βράδυ των εκλογών».