Με τη φράση «mea culpa» αναγνωρίζει τα λάθη τα δικά του αλλά και του ΔΝΤ στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα ο Στρος Καν.

Ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου, σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί το σήμερα το βράδυ από το γαλλικό κανάλι «France 2», παραδέχεται ότι η Ελλάδα εφάρμοσε μια αφόρητη πολιτική με τρομακτικές συνέπειες: «Κάναμε κάποια λάθη. Αλλά έπρεπε να σφίξουμε τη βίδα. Αλλά μόνο αυτό δεν αρκούσε. Επιβάλλαμε στους Έλληνες μια αφόρητη πολιτική, η οποία ακόμα και σήμερα έχει τρομακτικές συνέπειες για την Ελλάδα».

Ο -άλλοτε- ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρει ότι στην περίπτωση της Ελλάδας έγιναν τα αντίθετα βήματα από αυτά που έπρεπε: «Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μία επιχείρηση που δεν πηγαίνει καλά; Ρυθμίζετε τα χρέη του παρελθόντος διαπραγματευόμενοι όπως μπορείτε με τους πιστωτές. Ωστόσο, λέτε, για το μέλλον στους τραπεζίτες σας: “Αν μου δανείσετε τώρα θα σας τα αποπληρώσω όλα”. Δημιουργείτε εμπιστοσύνη για το μέλλον. Και τι κάνουν στην περίπτωση της Ελλάδας; Το ανάποδο! Λένε: “Όλα τα προηγούμενα χρέη της Ελλάδας θα αποπληρωθούν μέχρι το τελευταίο λεπτό. Αλλά για το μέλλον, προσοχή, αν δανείσετε, ρισκάρετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας”. Κάνουν λοιπόν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση».