«Η απόφαση για τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ήταν ελληνική και δεν μπορεί να αποδοθεί στην Κομισιόν» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της ΕΕ και του προέδρου της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πία Αρενκίλντε.

Σύμφωνα με την ίδια, η Κομισιόν έκανε τα πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ενότητα της ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά, αντιμετωπίζοντας δύσκολες καταστάσεις σε διάφορα κράτη μέλη, όπως στην Ελλάδα στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στην Ισπανία.

«Προτεραιότητα του προέδρου Μπαρόζο ήταν να αποφευχθούν μεγάλες αναστατώσεις και να σταθεροποιηθεί η οικονομία, προστατεύοντας την Ελλάδα και την Ευρώπη από δραματικές επιπτώσεις» σημείωσε η Αρενκίλντε.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν υπενθύμισε τη δήλωση του Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της Συνόδου των Καννών όπου είχε απευθύνει έκκληση για εθνική ενότητα στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανάγκη συναίνεσης από όλες τις κύριες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Συγχρόνως, η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι έτοιμη να αναλάβει τις δεσμεύσεις που συνοδεύουν τη συμμετοχή στο ευρώ» ήταν τα λόγια του Μπαρόζο, όπως υπενθύμισε η Αρενκίλντε.