Με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την περίοδο πριν το ��ημοψήφισμα απαντάει η Χαριλάου Τρικούπη στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφορικά με το τι συνέβη στις Κάννες. Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε και διένειμε τις δηλώσεις όλων των πολιτικών αρχηγών θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσει ότι δεν ήταν μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος που δεν επιθυμούσε δημοψήφισμα εκείνη την περίοδο, αλλά όλα τα κόμματα.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, ανάμεσα σε άλλες, όπως τις έδωσε στην δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη:

Αντώνης Σαμαράς: Η ΝΔ θα εμποδίσει πάση θυσία τους «τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο «εκβιαστικό», όπως το χαρακτήρισε δημοψήφισμα και προαναγγέλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, υποστήριξε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν απλό αίτημα, αλλά εθνική ανάγκη και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα τις επιδιώξει με κάθε τρόπο. Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην παραίτηση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί από το πρωί και σύμφωνα με το οποίο, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Σαμαράς να παραιτήσει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε εκλογές...

Αλέξης Τσίπρας: Για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε άμεση προσ��υγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική... Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά διλήμματα όπως η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, "η πραγματική πτώχευση θα συμβεί πολύ πριν φθάσουμε στην κάλπη"και μίλησε για "πολύ επικίνδυνη ζαριά"για την χώρα. Πρόσθεσε δε ότι αν πρόκειται απλώς για "οχυρωματ��κά έργα"και "προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του Μνημονίου", "τότε θα έχει κοντά ποδάρια", ενώ αν πρόκειται για "απόπειρα φυγής, δεν αφορά τη χώρα", αλλά τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Φώτης Κουβέλης: «Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και συμπληρώνει ότι «είναι ανάγκη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».

Αλέκα Παπαρήγα: Λακωνική η Παπαρήγα ζητά εκλογές λέει όχι στο δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι ξεγελά τον λαό.