Ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη Μυτιλήνη, όπου επισκέφθηκε το Λιμενικό Σώμα και το κλιμάκιο της Frontex.

«Απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα παρακολουθήσει και το ζήτημα της παράνομης λαθρομετανάστευσης. Αλλά ταυτόχρονα και του επαναπατρισμού αλλά και της διακίνησης αυτών των φτωχών ανθρώπων, που τους φέρνουν από παντού, όλα αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Και βεβαίως, η τιμωρία τους πάνω από όλα. Γιατί μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δεν έχει σκύψει το κεφάλι και να βρει πως θα μπορέσει να τιμωρηθούν αυτοί, οι πραγματικά ένοχοι. Γιατί οι άλλοι είναι αθώοι, φτωχοί άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν κάπου στο�� ήλιο τη δικιά τους μοίρα» δήλωσε κατά την επίσκεψή του.

Ο κ. Σαμαράς συνεχάρη «τα δικά μας τα παλικάρια του Λιμενικού, τα οποία πραγματικά με αυτοθυσία αγωνίζονται όλη μέρα και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και για την εποπτεία των θαλασσίων μας συνόρων», ενώ πρόσθεσε ότι «μαζί με τους ξένους της FRONTEX, αποτελούν έναν ισχυρό παράγοντα τέτοιας αποτροπής».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι φέτος τον Ιούνιο θα διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής και ότι η Ευρώπη έχει αναλάβει (μετά από πρόταση Ελληνική που υιοθετήθηκε ενώ την ίδια πολτιική θα συνεχίζει και η Ιταλία στην προεδρία της) να προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις, στο συγκεκριμένο τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. «Ένα πρόβλημα το οποίο έχει για πολύ μεγάλο διάστημα διαφύγει της προσοχής της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να γίνονται συνεχώς ατυχήματα, όπως ήταν εκείνο της Λαμπεντούζα».

Ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε ότι το Λιμενικό, μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχει διασώσει 4.000 ζωές ανθρώπων που θα είχαν πνιγεί διαφορετικά, «και αυτή η καταστροφή σε ανθρώπους είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία, αν θέλει η Ευρώπη να είναι σύγχρονή, αποφασιστική και αξιόπιστη». Ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Γι’ αυτό το λόγο σήμερα, επαναλαμβάνω, θεώρησα ότι ήταν πολύ σημαντικό για εμένα, μαζί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας να συγχαρούμε αυτά τα νέα τα παιδιά, τα οποία δίνουν αυτή τη μάχη ζωής καθημερινά εδώ, για τους συνανθρώπους μας»