«Τα χειρότερα πέρασαν» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση προστασίας του ευρώ, όπως ο ESM, το δημοσιονομικό σύμφωνο και η τραπεζική ένωση.

Ο κ. Παπαδήμος έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο τόσο ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή όσο και όσο και ως προς την εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά επεσήμανε ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη.

«Στην περιφέρεια της ευρωζώνης η πτώση του ΑΕΠ και η άνοδος της ανεργίας είναι ασυνήθιστα μεγάλες» πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως παρά το θετικό μομέντουμ και τη βελτίωση του κλίματος τα τελευταία τρίμηνα, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες και ανισορροπίες μεταξύ των χωρών-μελών.

Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε επίσης σε δομικές αδυναμίες της Ένωσης που εμποδίζουν τη διάχυση της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση χρεών στο Νότο και οι κεφαλαιακές εκκρεμότητες στον τραπεζικό κλάδο δεν επιτρέπουν την ανάληψη των αναγκαίων δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.