Την αντίθεσή του στο χειρισμό της ουκρανικής κρίσης εκ μέρους της ΕΕ, και κατ΄επέκταση και της Ελλάδας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος βρίσκεται από σήμερα στη Μόσχα. Κατά τις συναντήσεις του με ρώσους αξιωματούχους, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Ρωσία στρατηγικό σύμμαχο της Ευρώπης.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση θα ασκούσε εντελώς διαφορετική πολιτική. Θα προωθούσε το διάλογο αντί για κυρώσεις, διπλωματική λύση αντί για κλιμάκωση της έντασης. Σε καμία περίπτωση δεν θα σπεύδαμε - όπως ο Βενιζέλος - να αναγνωρίσουμε αυτή την κυβέρνηση του Κιέβου και, βεβαίως, θα είχαμε δηλώσει εξαρχής την αντίθεσή μας στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή…» δήλωσε ο πρόεδρος ��ου ΣΥΡΙΖΑ.

Ως «σημαντικό φίλο της Ρωσίας» υποδέχθηκε η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήρε τις παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και εμφανίστηκε αντίθετος στη στάση της ΕΕ στην ουκρανική κρίση.

Μιλώντας επίσης στον Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας - όπου οι επικεφαλής εξέφρασαν την ευχή να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη κυβέρνηση - ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε το πώς η ευρωπαϊκή αριστερά αντιμετωπίζει την κρίση στην Ουκρανία.

«Τα διεθνή προβλήματα λύνονται με διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου… στις κυρίαρχες δημοκρατικές χώρες, οι λαοί έχουν τον πρώτο ρόλο με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε να γίνει η Ουκρανία γέφυρα ανάμεσα σε Ρωσία-ΕΕ και όχι γέφυρα διχασμού…

Οι επαφές της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα θα συνεχιστούν αύριο, ενώ δεν θα υπάρξει τελικά συνάντηση με το Σεργκέι Λαβρόφ καθώς ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετέβη εκτάκτως στη Γενεύη για διαβουλεύσεις σχετικά με την ουκρανική κρίση.