Με τη δική του πρόταση για ένα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» της «Ελλάδας μετά το μνημόνιο», την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, απάντησε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ για τις προτάσεις συνταγματικής αναθεώρησης, διατυπώνοντας παράλληλα αιχμές για τον «προεκλογικό χρόνο» που επελέγη για αυτές από πλευράς του κυβερνητικού εταίρου και κάνοντας λόγο για ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «πολιτικό και κοινωνικό κλίμα» που θα επιτρέπει αναθεωρητική συναίνεση. «Αλλιώς κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε το Σύνταγμα από εγγύηση εθνικής ενότητας σε γήπεδο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και θεσμικής δημαγωγίας» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Κύριος στόχος του αναπτυξιακού πλαισίου, για το ΠΑΣΟΚ, είναι η δημιουργία νέων «σταθερών και αξιοπρεπών» θέσεων εργασίας, μέσα από μια ανταγωνιστικότητα βασισμένη στην έρευνα και την καινοτομία «και όχι σε μια χαμένη εκ των προτέρων κούρσα μείωσης κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και αποδοχών».

Προϋπόθεση πάντως για την εφαρμογή και την επίτευξη της ανάκαμψης είναι σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ η πολιτική σταθερότητα, ενώ μεγάλη έμφαση δίδεται στην κοινωνική πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μεταξύ άλλων τον επανασχεδιασμό του εθνικού συστήματος υγείας, τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου για 700.000 οικογένειες, την καταβολή του επιδόματος σε 100.000 ανέργους, την περαιτέρω μείωση μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, την ισχυροποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.