Να μην αναγνωριστούν τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε το Κρεμλίνο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Ελβετικής Ομοσπονδίας, που ασκεί την Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συζητήθηκε ο Οδικός Χάρτης για την αποκλιμάκωση της βίας την Ουκρανία.

«Είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου θα μετάσχουν και οι πληθυσμοί των ανατολικών περιοχών, γιατί αλλιώς μια οργανωμένη αποχή ��ημιουργεί κρίση νομιμοποίησης και είναι σημαντικό να γίνει αυτό που είπε ο Πρόεδρος Πούτιν, να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από τη συνοριακή γραμμή με την Ουκρανία» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Κάλεσε όμως και την κυβέρνηση στο Κίεβο «να ελέγξει την κατάσταση, να αποτρέψει πράξεις επιθετικής βίας, να ελέγξει παραστρατιωτικούς ή παράπλευρους μηχανισμούς και να ξεκινήσει μια διαδικασία πραγματικής συμμετοχής όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όλων των εθνοτικών ομάδων, όλων των γλωσσικών ομάδων και κυρίως όλων των περιοχών της χώρας, για να είναι κυρίαρχη, να είναι ακέραιη αλλά να είναι και δημοκρατική και συμμετοχική».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέληξε στη δήλωσή του: «Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή και πιστεύω ότι είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών να στηρίξουμε την πρωτοβουλία του ΟΑΣΕ και της ελβετικής Προεδρίας».